Dette vil påvirke Oslo Børs

Her er faktorene som spiller inn før åpning på Oslo Børs mandag. Analysesjef Roger Berntsen spår åpningen.

Netfonds og analysesjef Roger Berntsen tror Oslo Børs åpner opp 0,4 prosent, eller innenfor intervallet [0,2, 0,6] prosent.«Dow Jones la fredag på seg over 700 poeng, eller 3,3 prosent. Dermed er USA-børsene i pluss for året. Den plutselige optimismen skyldes forventninger om at USA og Kina vil klare å løse handelskonflikten. I dag og i morgen møtes landenes toppledere til nye forhandlinger. Når det er sagt, positive jobbtall (Non-farm Payrolls) bidro også positivt på stemningen blant verdens investorer. Oslo Børs la for øvrig også på seg betydelig fredag, da hovedindeksen steg 2,6 prosent, godt hjulpet av en stigende oljepris», skriver Berntsen i morgenrapporten.Oslo BørsHovedindeksen endte fredag på 829,67 poeng, opp 2,59 prosent. Det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 5.154 millioner kroner. Oljeprisen var i god driv fredag, og blant oljeaksjene steg Equinor 2,38 prosent, Aker BP knallet til med en opptur på 7,64 prosent, mens DNO styrket seg 5,05 prosent.Subsea 7 markerte seg med en oppgang på 4,28 prosent, mens Spectrum, som slapp oppmuntrende, foreløpige tall for 4. kvartal , klatret 10,26 prosent.PGS og TGS steg henholdsvis 9,60 prosent og 5,12 prosent.Hele børskommentaren her OljeprisenBrent-oljen er mandag morgen opp 1,49 prosent til 57,91 dollar fatet, mens WTI-oljen stiger 1,67 prosent til 48,76 dollar fatet.Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 57,80 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.Baker Hughes riggtelling for Nord-Amerika viste at det var 1.151 rigger i operasjon per 4. januar. Det er to færre enn for en uke siden. I USA var det totale antallet rigger i drift 1.075, ned åtte fra uken før.Statistikk fra det amerikanske energidepartementet (DOE) offentliggjort fredag viser at de amerikanske råoljelagrene var uendret forrige uke på 441,4 millioner fat. Aktører i oljemarkedet ser nå mot handelsmøtene mellom USA og Kina, som vil finne sted i Beijing i dag og i morgen. USAEtter torsdagens stjernesmell var det oppgang på børsene i New York fredag.Bedre non-farm payrolls enn ventet i desember og beroligende ord fra sentralbanksjefen satte ny fyr på interessen for aksjer - som hadde falt kraftig de siste ukene og månedene.Før dagens oppgang hadde for eksempel Apple falt over 39 prosent fra toppen den 3. oktober.I det som på Marketwatch blir beskrevet som en nærmest panikkartet etterspørsel etter aksjer steg Dow Jones 746,9 poeng, tilsvarende 3,29 prosent, til 23.433,16. S&P 500 endte opp 3,43 prosent til 2.531,94. Nasdaq steg 4,26 prosent til 6.738,86.Hele USA-kommentaren her AsiaUttalelser fra den amerikanske sentralbanken (Fed), samt lettelser i den kinesiske pengepolitikken, skaper god stemning på Asia-børsene mandag.I Japan klatrer Nikkei 2,66 prosent, mens den bredere Topix-indeksen er opp 2,89 prosent.Shanghai Composite i Kina stiger 0,40 prosent, og CSI 300 klatrer 0,27 prosent. Hang Seng i Hong Kong styrker seg 0,78 prosent.Kospi i Sør-Korea er opp 1,36 prosent, S&P/ASX 200-indeksen i Australia stiger 1,14 prosent, mens Straits Times i Singapore klatrer 1,19 prosent.Hele Asia-kommentaren herDette skjer i dagMakro

  • Japan: Nikkei PMI-tjenester, desember
  • Tyskland: Industriordre, november, kl. 08.00
  • Tyskland: Detaljhandel, november, kl. 08.00
  • EMU: Sentix, januar, kl. 10.30
  • EMU: Detaljhandel, november, kl. 11.00
  • USA: Endelig industriordre, november, kl. 16.00
  • USA: ISM-tjenester, desember, kl. 16.00
Annet
  • Norwegian Air Shuttle: Trafikktall, kl. 08.00
  • Black Sea Properties: Ekstraordinær generalforsamling, kl. 12.00
  • Aqua Bio Technology: Ekstraordinær generalforsamling, kl. 14.00
Kilder: Oslo Børs, TDN Direkt og Statistisk sentralbyrå (SSB)