- En viktig grunn til at Fed mener de har god tid

Økonomene Kjetil Olsen og Nick Pausgaard Fisker i Nordea Markets om viktige hendelser. Her ligger fokus i dag.

Richard Drew

«Fed satte fyr på markedene i går ved å komme ut mer duete enn mange kanskje hadde ventet», heter det fra økonomene Kjetil Olsen og Nick Pausgaard Fisker i Nordea Markets i morgenrapporten.Dow Jones steg 1,77 prosent og 434 poeng til 25.014,46 poeng, mens S&P 500 endte opp 1,55 prosent til 2.681,05 poeng. Nasdaq steg mest og endte opp 2,2 prosent til 7.183,09 poeng.Les også: Wall Street smalt opp etter nyhetsrushI dag får Nordea-økonomene igjen testet sin historie om at Phillips-kurven lever og lønnsveksten i USA skal videre opp.«Den såkalte «employment cost index» blir publisert, og får vi rett, steg årsveksten i privat sektor fra 3,1 prosent i 3. kvartal til 3,3 prosent i 4. kvartal 2018. Men gitt Powells budskap i går, vil det trolig ikke overbevise markedet om at det er nok til at Fed mister tålmodigheten», heter det i rapporten. Utslagene i markedet bør ifølge duoen bli små.«Men vi tar det som sagt til inntekt for vårt syn om at rentehevingene ikke er lagt helt på is og at Fed ikke er helt ferdig med å stramme inn/normalisere pengepolitikken». Vi får også Feds foretrukne inflasjonsmål - PCE priser - for desember. Konsensus venter en inflasjon på 0,2 prosent over måneden og 1,9 prosent over året.«Fortsatt «muted» inflasjon er en viktig grunn til at Fed mener de har god tid», skriver Olsen og Pausgaard Fisker.Europeiske flash BNP-tall for 4. kvartal vil ifølge de to være i fokus torsdag.«Både vi og konsensus venter en vekst på 0,2 prosent. Den europeiske økonomien har blitt rammet på flere fronter i 2. halvdel av 2018. Utfordringene for tyske bilfabrikanter med nye krav til dieselutslippene, streiken fra de gule vestene i Frankrike og Brexit-spørsmålet har alle trukket veksten ned». I tillegg får vi ledighetstall fra Eurosonen for desember. Konsensus venter disse uendret på 7,9 prosent.