Falt av sykkelen på spinning - nå krever hun millioner

Det gikk fryktelig galt da Liss-Merethe Hermansen var på trening, og hun vil ha millionerstatning. Nå skal Høyesterett ta stilling til saken.

(Finansavisen:) Liss-Merethe Hermansen ble ifølge Finansavisen delvis ufør etter en spinningulykke, det vil si innendørs sykkeltrening, på Spenst Alta. Bolten i setet på sykkelen knakk, og hun falt og skadet nakken.Slapp inn i HøyesterettDenne uken starter saken mellom Spenst Alta og Sparebank 1 Skadeforsikring på den ene siden, og Hermansen på den andre, i Høyesterett, skriver avisen.Saken ble delt i to allerede i tingretten.- Først skal man ta stilling til ansvarsgrunnlaget, og det er dette spørsmålet Høyesterett nå skal se på. I neste runde skal man vurdere en eventuell erstatning, sier advokat Einar Ingvald Skrøder Lohne, som har saken for Hermansen, til Finansavisen.- Hvor stort er kravet?- Det har vært snakket om en erstatning på rundt 2,2 millioner kroner, pluss, pluss, men her er partene uenige.Når utstyret svikterLohne forklarer saken slik:- Vi ønsker at treningssenteret skal ha et objektivt ansvar. Her var det ikke noen brukerfeil. Det var feil på utstyret, understreker advokaten.Han skisserer følgende:- Tenk deg at du har satt personlig rekord i benkpress. Idet du skal legge stangen tilbake, brekker klossene som skal holde vekten, og du blir skadet. Det er denne typen saker vi snakker om, sier Lohne.- Kan forsikre segEtter at Hermansen tapte i første runde, vant hun frem i lagmannsretten.I dommen slås det blant annet fast at: «Spenst Alta (..) vil ha mulighet til å pulverisere erstatningsansvaret gjennom å tegne ansvarforsikring og dekke utgiften som en driftsomkostning».Senteret har dessuten tatt ut regressøksmål mot leverandøren av sykkelen.Ikke bare det: Retten mener at å plassere ansvaret hos skadevolder, kan virke forebyggende: I dette tilfellet har senteret skiftet ut syklene.Under det hele ligger det en tanke om at: materialtretthet og slitasje på utstyr kan føre til skade fra tid til annen.- På tvers av praksisMotparten i saken, med adokat Yngve Skogrand, har ifølge avisen hevdet at dommen går på tvers av tidligere praksis, når man kom til at den risikoen treningssenteret utsetter sine omgivelser for, skal rammes av det objektive ansvaret.«En slik bruk av objektivt ansvar vil få vidtrekkende konsekvenser», har Skogrand advart.Nå har Hovedorganisasjonen Virke engasjert seg i saken. De har blant annet Sats Elixia-sentrene som medlemmer.- Virke mener at sentrene ikke bør tegne forsikring for objektivt ansvar, slik vi hevder at de bør, sier Lohne.