Myrseth: For investorer resulterte dette i tidens lottogevinst

Etter et tapt tiår kan den ukrainske økonomien stå foran et gjennombrudd takket være iherdig reformarbeid. I den siste ukerapporten fra Dovre Forvaltning skriver investeringsdirektør Stig Myrseth at det gir gode muligheter for fremsynte investorer, spesielt innen eiendom.Mot slutten av fjoråret var Myrseth på studietur i Kiev. Der møtte han politikere fra de fleste partier, samt representanter for regjeringen og presidentadministrasjonen. Da han kom hjem hadde han en fornemmelse av å ha opplevd noe lignende 20 år tidligere. Nærmere bestemt da han kom til Baltikum rundt årtusenskiftet.90-tallet var kjennetegnet av kriminalitet, krise og anarki i Baltikum. Politikerne der var imidlertid fast bestemte på å komme seg inn i den vestlige klubben. De gjennomførte derfor økonomiske og politiske reformer i høyt tempo.- I 2004 ble Baltikums bestrebelser kronet med hell. Da slapp regionen inn i både NATO og EU. For investorer resulterte dette i tidens lottogevinst. Her kan nevnes at eiendomsprisene eksploderte fra slutten av 90-tallet frem mot finanskrisen i 2008, skriver Myrseth.- Grunnlaget for alle de største formuene i Baltikum ble lagt på 90-tallet da eiendom og andre realaktiva kunne kjøpes for vekslepenger. Dette bringer meg tilbake til nåtidens Ukraina. Fordelen med krigen mot Russland er at det ikke lenger er noen tvil om hvilken side landet står på, understreker investeringsdirektøren.Myrseth minner om at regjeringen og parlamentet er ekstremt pro-vestlige, og under veiledning fra Vesten gjennomføres nå omfattende reformer for å styrke markedsøkonomien, demokratiet og rettsstaten.- Som vestlig investor er du til en viss grad en hellig ku i Ukraina. Er det noe landet trenger, så er det vestlige venner og investeringer. Det har politikerne skjønt, skriver Myrseth.- Diplomater tviler på at konflikten vil intensiveres og tipper at det går mot en løsning langs følgende linjer: Putin beholder Krim, men aksepterer å gi tilbake Øst-Ukraina. Til gjengjeld oppheves sanksjonene mot Russland. Timingen for et slikt kompromiss er imidlertid usikker, avslutter Myrseth.


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker