Oljerally med Røkke i tet - trosser fallende oljepris

Flere aksjer klatrer på gode nyheter - en aksje snur ned etter nyhet om kutt.

Midt i handelsdagen torsdag står hovedindeksen i 838,56 poeng, ned 0,2 prosent.Hittil er det omsatt for om lag 1,73 milliarder kroner.Så langt er vinnerlisten toppet av poLight, som klatrer 7,45 prosent til 34,9 kroner. REC snur også opp 8,38 prosent til 0,724 kroner.Taperlisten toppes at Cxense, som nylig meldte at selskapet vil hente penger for videre utvikling. Songa Bulk, en av vinneraksjene i 2019, snur ned 27,5 prosent etter at investor og skipsreder Arne Blystad solgte reduserte sin eksponering i selskapet. Siem Offshore faller 24,12 prosent til 1,29 kroner. Energisektoren er den som klatrer mest torsdag, opp 0,81 prosent til 191,87. Sjømat faller 0,62 prosent, samtidig som shippingindeksen er opp 0,63 prosent.Røkke-rally løfter oljesektorenAker BP, som arrangerer kapitalmarkedsdag torsdag, er opp hele 4,64 prosent til 275,6 kroner, samtidig som det er den mest omsatte aksjen på Oslo Børs. Hittil er aksjen omsatt for hele 342 millioner kroner.Aker følger Aker BP, opp 3,63 prosent til 571 kroner. Det Kjell Inge Røkke-dominerte selskapet meldte i morges at deres positive utvikling i 2018 setter selskapet i stand til å øke vekstambisjonen til en tredobling av produksjonen innen 2025, redusere produksjonskostnadene fra 12 til 7 dollar per fat og øke utbyttet til aksjonærene betydelig.- Alt i alt ser vi på dette som en sterk oppdatering fra Aker BP, skriver Pareto-analytikerne Tom Erik Kristiansen og Johan Spetz i en oppdatering.Selskapet planlegger å bore 15 letebrønner i 2019, med netto usikrede ressurser på til sammen 500 millioner fat oljeekvivalenter, skriver TDN Direkt. I 2018 boret selskapet 10 brønner. Videre har Aker BP ambisjon å oppnå en produksjon på 400.000 fat oljeekvivalenter pr dag innen 2025. Konsernsjef Karl Johnny Hersvik understreker at dette ikke inkluderer kjøp av eiendeler eller letesuksess.- Dette er et P50-estimat, som er det sannsynlighetsrette estimatet, sier han til TDN Direkt.Raser over 60 prosentCxense raser torsdag 62,59 prosent til 10,1 kroner, etter at selskapet meldte at de nå ønsker å hente 90 millioner kroner i en fortrinnsrettsemisjon.«Tegningskursen i fortrinnsrettsemisjonen er fastsatt til NOK 7. Forslaget til fortrinnsrettsemisjonen innebærer følgelig utstedelse av maksimum 12 857 142 nye aksjer i Selskapet, hver pålydende NOK 5», heter det i meldingen.Nettoprovenyet vil ifølge meldingen benyttes til å støtte videre utvikling av selskapets virksomhet med arbeids- og vekstkapital for å fremme salgsvekst, forbedre kunderetensjon, samt fortsette utvikling av nye produkter og produktegenskaper.OljeprisenOljeprisen ser rødt torsdag. Brent-oljen er i skrivende stund ned 0,82 prosent til 60,79 dollar per fat, samtidig som den amerikanske lettoljen er ned 1,03 prosent til 51,73 dollar per fat. Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 60,85 dollar fatet ved børsslutt i Oslo onsdag.Oljeprisen steg ifølge TDN Direkt noe i etterkant av lagertallene fra USA onsdag ettermiddag.- Rapporten fra EIA var ikke så positiv som den først så ut, det var en stor oppbygging i bensinlagrene. Dette ga frykt for svak etterspørsel i USA, skriver analytikerne i ANZ, ifølge nyhetsbyrået.Norwegian snur nedNorwegian planlegger å gjøre store kutt i 737-800 og 737-MAX 8-programmet sitt. De skal kutte en rekke baser. Blant dem basen på Mallorca, Gran Canaria, Tenerife, Fiumicino i Roma og de basene i USA, nærmere bestemt Stewart of Providence. Videre vil selskapet kutte ut å base lang-distansepiloter i Amsterdam, Bangkok og Fort Lauderdale.- Vi er veldig takknemlig for forståelsen fra crew og ansatte som blir berørt. Vårt mål er at så få som mulig skal bli affisert. Men selskapet har nådd et punkt hvor vi må gjøre nødvendige justeringer i porteføljene for å forbedre overlevelsesevnen og de finansielle resultatene i et veldig konkurranseutsatt marked, sier Helge Bollmann Leknes i en melding.Norwegian-aksjen er i skrivende stund ned 1,77 prosent til 163,4 kroner, ned 21 prosent på siste måneden.


Les også