Oljerally vekket bred oppgang for Oslo Børs

Flere selskaper fikk store utvinningstillatelser, som løftet energisektoren tirsdag.

Tirsdag pekte pilene opp på Oslo Børs, løftet av bred oppgang i energisektoren og høyere oljepris.Hovedindeksen endte opp 0,22 prosent til 838,51 poeng, omsatt for om lag 3,6 milliarder kroner.Vinnerlisten toppes av Songa Bulk, opp 31,94 prosent til 0,475 kroner, etterfulgt av RAK Petroleum på 11,95 kroner, opp 8,64 prosent.Hittil i år har Songa Bulk klatret hele 58,33 prosent, opp monumentale 375 prosent siste måned. På ett år er aksjen opp 612,18 prosent. Interoil, Byggma og Aega endte opp henholdsvis 7,42, 7,32 og syv prosent.OljeprisenBrent-oljen endte tirsdag opp 1,42 prosent til 60,18 dollar fatet, mens WTI-oljen klatrer 1,79 prosent til 51,7 dollar fatet.Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 60,31 dollar fatet ved børsslutt i Oslo mandag.Olje- og energidepartementet tilbydde rekordstore 83 utvinningstillatelser på norsk sokkel i konsesjonsrunden Tildeling i forhåndsdefinerte områder 2018 (TFO 2018). Flere selskaper fikk store utvinningstillatelser, som løftet energisektoren tirsdag.Oslo Børs energiindeks endte dagen opp 1,38 prosent til 191,91 poeng. Blant de store og tunge endte oljekjempen Equinor opp 1,53 prosent til 191,9 kroner. Aker BP dro lasset med en solid oppgang på 2,57 prosent til 263,4 kroner, mens DNO endte opp 2,96 prosent til 15,67 kroner.Fredriksen-rallyNyheter som peker mot at Kina har gjenopptatt oljeimporten fra USA, er svært positivt for tankmarkedet, mener meglerhuset Clarksons Platou Securities.- For tank er dette åpenbart veldig positivt ettersom distansen fra US Gulf til Kina er betydelig lengre enn fra alternative land slik som Saudi Arabia.Ifølge Clarksons Platou forbedret VLCC-ratene seg i går til 33.500 dollar pr. dag, der etter en dagsoppgang på 3.500 dollar.Frontline-aksjen endte tirsdag opp 4,36 prosent til 48,84 kroner. På en måned er aksjen likevel ned om lag 14 prosent. Subsea 7 med ny Saudi-kontrakterEt konsortium med Subsea 7 og Larsen & Toubro-datter L&T Hydrocarbon Engineering (LTHE) er tildelt to nye prosjekter for Saudi Aramco, skriver LTHE på sine hjemmesider tirsdag.Det dreier seg om en såkalt EPCI-kontrakt (engineering/anskaffelse/konstruksjon/installasjon) på tre oljeproduksjonsdekk-manifolder og subsea-rørledninger på feltene Zuluf og Berri.Subsea 7 endte dagen opp 2,11 prosent til 95,82 kroner. Overskudd langt større enn ventetEllers i Europa viste vår finanskalender at landene i euroområdet hadde et handelsoverskudd på 19,0 milliarder euro i oktober. Handelsoverskuddet var ventet til 13,7 milliarder euro.Samtidig kom ferske tall at den tyske BNP-veksten var den svakeste på fem år.BNP-veksten kom inn på 1,5 prosent i 2018, og vil trolig øke svakt fra tredje til fjerde kvartal, ifølge tyske statistikkmyndigheter.- Årstallene peker på en vekst i fjerde kvartal på 0,3 prosent, i motsetning til noens frykt om en resesjon i landet, skrev Commerzbank i et notat, ifølge TDN Direkt.Pust i bakken for børstaperI desember i fjor omtalte Finansavisen at Ferd hadde tapt 230 millioner på XXL-aksjer på papiret, etter at Andresen-familiens investeringsselskap Ferd startet å hamstre aksjer for om lag ett år siden.Etter dette har Ferd fortsatt å hamstre XXL-aksjer, blant annet kjøpte selskapet 3,66 millioner aksjer 19. desember. Frem til nyttår hadde Ferd i desember kjøpt 4,1 millioner XXL-aksjer. I forrige uke fortsatte Andresen-selskapet å øke eierandelen, ved å kjøpe ytterligere 3,1 millioner aksjer.Basert på en snittkurs på 26,74 kroner mellom 19. desember og 11. januar, betyr det at Ferd har kjøpt XXL-aksjer for 194 millioner kroner den seneste måneden, skriver Finansavisen.Etter nyheten snudde XXL-aksjen opp etter et svakt år på børsen, og endte opp 3,26 prosent til 28,5 kroner. På ett år har aksjen stupt hele 66,86 prosent fra 86,14 kroner.