PGS går amok på sprek børs

Fed-fyring gir godstemning.

Etter en nokså sprek åpning, har stemningen dabbet noe av på Oslo Børs.Hovedindeksen står i skrivende stund i 841,00, opp 0,74 prosent fra gårsdagens slutt.Aksjer og egenkapitalbevis er hittil omsatt for 2.021 millioner kroner.Utviklingen skjer i kjølvannet av rally på Wall Street i går og et mer blandet Asia før i dag.Futureshandelen i New York peker mot en nedgang fra åpningen torsdag.Toneangivende Europa-børser stiger etter at BNP og ledighet i eurosonen kom inn som ventet.Britiske FTSE 100 er opp 0,6 prosent, tyske DAX 0,1 prosent og franske CAC 40 0,2 prosent.Fed fyrte oppInvestorene likte det de hørte fra Federal Reserve i går . Sentralbanksjef Jerome Powell vil stanse renteøkningene mens Fed vurderer svekkelsen av økonomien.I tillegg uttalte han at sentralbanken kan bremse ned slankingen av balansen, som bugner av obligasjoner etter ti år med kvantitative lettelser.DNB Markets konstaterer at Feds beskrivelse av økonomien ikke var noe særlig endret fra desember.- Men så refererer Fed til utviklingen i den globale økonomien og de finansielle markedene, samt et dempet inflasjonspress, og sier at man vil være mer tålmodig når man bestemmer renten fremover. Det tolker vi som at Fed vil se an utviklingen en stund før man avgjør om renten skal settes videre opp, skrev seniorøkonom Knut N. Magnussen i dagens morgenrapport.Amerikanske statsobligasjonsrenter har reagert med å falle kraftig, mens dollaren er i motvind. EURUSD står i 1,1489 torsdag ettermiddag.- Risikable aktiva danser i gatene og dollaren er i rennesteinen. Vi kan fortsatt få en renteøkning fra Fed i juni, men hvis det som teller er pengepolitikken på mellomlang sikt, vil valutamarkedet overse det og selge dollar uansett, sier Societe General-strateg Kit Juckes til Reuters.Støtte for oljenOljeprisene holder seg oppe i dagens handel.Brent-oljen stiger 0,6 prosent til 61,90 dollar fatet, og er dermed opp fra rundt 61,70 dollar ved stengetid i Oslo i går.WTI-oljen er opp 0,1 prosent til 54,26 dollar fatet.Gårsdagens tall fra amerikanske energimyndigheter viste lavere lagerbygging enn ventet i bensin, noe som henger sammen med lavere import, blant annet fra Saudi-Arabia.- Oljeprisene stiger etter tegn på at OPEC-kutt påvirker handelen, skriver ANZ bank-analytikere ifølge Reuters i et notat.Samtidig stiger nå oljelagrene i Venezuela grunnet amerikanske sanksjoner.PGS-rallyPå Oslo Børs er Equinor opp 1,2 prosent til 192,30 kroner.Ellers i olje stiger Aker BP 1,6 prosent til 279,80 kroner, mens DNO trekker opp 1,5 prosent til 16,26 kroner.Oljeservice går også godt, og ikke minst PGS, som spretter opp 21,0 prosent til 19,45 kroner på kvartalstall .- PGS-resultatene overrasket på oppsiden til tross for selskapets tidligere guiding i begynnelsen av januar. Inntektene fra kontraktene var sterkere enn ventet og høyere «late sales» presset inntektene 10 millioner dollar høyere enn forventningene, skriver Pareto-analytiker Fredrik Stene i en oppdatering.Jon Masdal i DNB Markets mener dagens PGS-tall mest sannsynlig ikke vil endre investeringscaset, og slår fast at rapporten er solid. Han mener dagens kursfest er ventet .Toppsjef Rune Olav Pedersen avviser på dagens kapitalmarkedsdag at selskapet har planer om en emisjon . For øvrig i seismikk merker vi oss Polarcus på pluss 13,5 prosent til 1,28 kroner og TGS på pluss 3,3 prosent til 251 kroner.Fra oljeservice tar vi også med at Subsea 7 legger på seg 2,3 prosent til 95,46 kroner.Nel-smellPGS er allerede nevnt, men flere tallfremleggere markerer seg på børsen torsdag.Europris stiger for eksempel 8,9 prosent til 26,40 kroner etter sine tall , mens Data Respons legger på seg 2,5 prosent til 24,50 kroner etter sine .Borregaard klatrer 0,5 prosent til 75,20 kroner, selv om inntjeningen falt i 4. kvartal .På den positive siden merker vi oss også at Golden Ocean revansjerer seg etter gårsdagens smell , og korrigerer opp 4,9 prosent til 44,24 kroner.Kepler Cheuvreux-analytikerne Petter Haugen og Vetle Holt Johansen mener aksjen er en veldig billig opsjon på at en konstruktiv handelsavtale kommer i havn mellom USA og Kina.Blant dagens tapere kommer vi ikke utenom Nel, som faller 5,4 prosent til 5,61 kroner etter en emisjon på 463 millioner kroner godt under gårsdagens sluttkurs.Øvrige negative utslag blant tungvekterne er heller beskjedne. Yara faller 0,3 prosent til 353,40 kroner, Orkla 0,4 prosent til 69,14 kroner.Gruveduo i tetI toppen av vinnerlisten stiger to aksjer mer enn nevnte PGS.Avocet Mining spretter opp 30,5 prosent til 2,61 kroner, mens Black Sea Property stiger 44,4 prosent til 26 øre i tynn handel på Merkur Market.Ellers i gruvesektoren stiger Nordic Mining 18,1 prosent til 3,00 kroner etter å ha signert avtale med et «anerkjent japansk tradinghus» for kjøp av rutil og deltakelse i en finansiering av Engebø-prosjektet.Vi tar også med at Next Biometrics, som krakket to dager på rad i forrige uke, stiger 8,1 prosent til 10,70 kroner.Selskapet gjorde sist torsdag kveld emisjon til kjemperabatt , i kjølvannet av oppdatering og foreløpige tall for 4. kvartal.I toppen av taperlisten faller ingen mer enn WR Entertainment, som faller 12,2 prosent til 6,5 øre på Merkur Market.Nærmest følger Siem Offshore på minus 11,2 prosent til 1,50 kroner, mens Aega trekker ned 10,0 prosent til 90 øre på Oslo Axess.