Rødt på Wall Street: - Det bekrefter det vi har vært bekymret over

Nedrevidering av global vekst og skuffende utvikling i handelskonflikten sendte børsene i rødt territorium. Fryktindeksen gjorde kjempehopp.

Børs

Pilen pekte kraftig ned for de toneangivende indeksene på Wall Street fredag. Dow Jones trakk seg tilbake 1,22 prosent, mens S&P 500 og teknologitunge Nasdaq Composite falt henholdsvis 1,42 og 1,91 prosent.Utviklingen kom i kjølvannet av at Det internasjonale pengefondet (IMF) spådde en vekst på 3,5 prosent i 2019 og 3,6 prosent i 2020 mandag formiddag.Dette tilsvarer en nedjustering på 0,2 og 0,1 prosentpoeng fra forrige oppdatering i oktober, da estimatene også ble jekket ned grunnet handelskonflikten mellom USA og Kina.Nedrevideringen kom samtidig som at myndighetene i Kina bekreftet at kinesisk økonomi viser svakhetstegn. Kinesisk brutto nasjonalprodukt (BNP) vokste 6,4 prosent i 4. kvartal, noe som var i henhold til forventningene.For hele 2018 vokste kinesisk BNP 6,6 prosent, noe som er den svakeste veksttakten siden 1990.- Det bekrefter det vi har vært bekymret over. Det siste vi trenger er faktiske data som bekrefter det vi virkelig frykter, sa Art Hogan, sjefsstrateg hos National Alliance, til CNBC.Trump-administrasjonen skal ha avlyst planlagte handelssamtaler med Kina kommende uke, opplyser kilder til CNBC og Financial Times.Årsaken til at møtet er avlyst skal være at partene ikke har gjort særlige fremskritt hva gjelder de mest betente temaene, nemlig Kinas tyveri av amerikansk intellektuell kapital og teknologi, samt myndighetenes kraftige subsidier til industrien.Det amerikanske boligmarkedet har vist svakhetstegn lenge, og tirdag kom det nye tall som skaper bekymring.Det amerikanske bruktboligmarkedet, som utgjør 90 prosent av boligmarkedet i USA, falt med hele 6,4 prosent i desember til en sesongjustert årlig rate på 4,99 millioner boliger. Dette er den svakeste måneden siden november 2015, melder CNBC.Medianprisen på bruktboliger i USA steg med 2,9 prosent i 2018 til 253.600 dollar. Dette er den minste prisøkningen siden 2015.Dow Jones endte dagen på 24.404,48 poeng, ned 1,22 prosent.26 av de 30 aksjene i indeksen falt.På toppen av taperlisten finner vi Caterpillar som nok en gang viste sin sensitivitet mot utviklingen i handelskrigen og global vekst for øvrig.Aksjen falt 3,19 prosent på børsen i New York.Det samme resonnementet gjelder også for DowDuPont, verdens største kjemikalselskap, som falt tilbake med 3,13 prosent.Goldman Sachs, som leverte tall som knuste forventningene med 40 prosent forrige uke, måtte også se aksjen falle tilbake 2,41 prosent tirsdag. Goldman-aksjen handlet så lavt som 151,73 dollar den 26. desember, vesentlig lavere enn dagens sluttkurs på 197,66 dollar.På toppen av vinnerlisten finner vi McDonald’s som la på seg 1,04 prosent. Hurtigmatkjeden defineres strengt tatt som et forbruksvare-selskap, men allikvel må virksomheten betraktes som relativt defensiv. Investorene tar seg dermed en Big Mac for å roe ned sommerfuglene i magen som markedsusikkerheten gir.S&P 500 endte dagen på 2.632,90 poeng, ned 1,42 prosent.General Electric gjorde et lite svalestup tirdag. Aksjen falt tilbake så mye som 4,42 prosent på meldinger om at selskapets leasingvirksomhet for utleie av fly, GE Capital Aviation Services (GECAS), kanskje ikke blir solgt som ventet eller at prisen blir lav. Tidligere denne måneden steg aksjen kraftig på meldinger om at Apollo Global Management var i samtaler om å kjøpe deler eller hele leasingvirksomheten.I tillegg til Goldman Sachs opplevde flere av finansaksjene på Wall Street tilbakegang. JPMorgan falt med 1,57 prosent, mens Citigroup måtte se 2,03 prosent av markedsverdien fordufte.UBS meldte om et resultat etter skatt på 696 millioner dollar i 4. kvartal 2018, mot minus 2.417 millioner dollar i samme periode året før. Det var ventet et nettoresultat på 729 millioner dollar. Svake resultater fra avdelingen for formuesforvaltning var hovedårsaken til at selskapet ikke nådde forventningene.Aksjen falt tilbake så mye som 4,92 prosent.Ford mistet 0,93 prosent av markedsverdien tirsdag, men gikk allikevel bedre enn markedet for øvrig.Nasdaq Composite endte dagen på 7.020,36 poeng, ned 1,91 prosent.Apple-leverandør Foxconn meldte tirsdag at de vil prøve å ansette så mye som 50.000 nye arbeidstakere i perioden mellom januar og mars. Dette er i sterk kontrast til tidligere rapporter som har gitt informasjon om massive oppsigelser etter den svake etterspørselen etter iPhone, spesielt i Kina. I tillegg melder Wall Street Journal at Foxconn vurderer å flytte produksjonen av iPhone til India for å redusere avhengigheten til Kina hva gjelder produksjon og salg.Investorene virket ikke helt å tro på den nye informasjonen og sendte Apple-aksjen ned 2,24 prosent.AMD falt så mye som 4,86 prosent og befester sin posisjon som tradingfavoritt.Microsoft endte dagen ned 1,88 prosent.Intel gikk ikke stort bedre og falt 1,87 prosent.Facebook falt tilbake 1,65 prosent.Netflix gikk også på en liten smell og falt så mye som 4,11 prosent etter at selskapet presenterte gode resultater, men svak guiding, forrige uke.Les mer: Oljeprisen faller markant tilbake Les mer: De lange rentene beveger seg - frykten er tilbakeVIX-indeksen hoppet opp 16,85 prosent til 20,80 poeng.Gullprisen steg med 0,14 prosent til 1.284,40 dollar per troy unse.

usa-børsene
Nyheter
Markedskommentarer
Børs