Sjeføkonom øyner lavere inflasjon

Flyprisene kommer ned igjen?

Torsdagens konsumpriser fra SSB er et høydepunkt på ukens makrokalender.- Kjerneinflasjonen i Norge har overrasket på oppsiden gjennom høsten. Det har vært overraskende høy prisvekst både på importerte varer, norskproduserte varer og tjenester. Oppgangen i importert inflasjon skyldes en kombinasjon av noe høyere globale prisimpulser, men også høyere gjennomslag til de importerte konsumvarene enn importprisene skulle tilsi, skriver sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank i en kommentar Hegnar.no har fått tilgang til.Prisoppgangen på norskproduserte varer og tjenester skyldes ifølge Jullum sannsynligvis at kostnadsveksten gradvis har tatt seg opp etterhvert som ressursutnyttelsen har økt.Flybilletter ned igjen?- Når det er sagt, var prisveksten på matvarer og flybilletter, som er notorisk volatile, betydelig høyere i november enn normalt. Vi venter derfor en delvis korrigering i disse prisene, særlig for flybilletter, i desember, fortsetter han.Danske Bank venter derfor et moderat fall i kjerneinflasjonen fra 2,2 prosent på årsbasis i november til 2,0 prosent i desember.- Risikoen ser faktisk ut til å ligge på nedsiden. Det endrer imidlertid ikke vår oppfatning av at kjerneinflasjonen fortsatt er på vei oppover. På grunn av fortsatt høye elektrisitetspriser venter vi at totalinflasjonen avtar noe mindre, til 3,4 prosent på årsbasis i desember, avslutter sjeføkonomen.


Les også