Stig Myrseth tror Kina overrasker positivt

I sin ukentlige kommentar spør investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning om Kinas boble nå har sprukket.- Det har lenge vært populært å spå krakk og krise i Kina. Hvert år valfarter vestlige investorer til landet og teller tomme leiligheter i skyskraperne etter mørkets frembrudd, skriver han.Men det siste halvåret har det begynt å knake i bærebjelkene i det direktøren karakteriserer som episenteret for den pågående oppbremsingen i verdensøkonomien. - Shanghai-børsen har stupt til det laveste nivået på fem år. Videre har den økonomiske veksten bremset opp noe som har sendt sjokkbølger gjennom råvaremarkedet. Teknologigiganter som Apple har også fått smake pisken. Etter å ha ropt ulv i snart ti år, kan Kina-pessimistene endelig gi hverandre en «high five» og proklamere «hva var det vi sa», fortsetter Myrseth.Verdens størsteHan påpeker videre at Kina - i motsetning til hva Trump tror - allerede er verdens største økonomi, og viser til at reelt BNP er 20 prosent høyere enn amerikansk.- Kinas skjebne er derfor ikke bare avgjørende for shipping- og råvaremarkedet, men hele verdensøkonomien. Tror du oppbremsingen i Kina er forbigående, er vinterens globale børsfall en kjøpsmulighet. I motsatt fall bør du være varsom, skriver Dovre-direktøren.Han trekker frem inflasjonen og utenriksregnskapet som de to viktigste nøkkeltallene å følge med på fra Kina.- Prisstigningen er lav og fallende. Dette er godt nytt ettersom det gir sentralbanken handlefrihet. Hva så med utenriksregnskapet? Selv om driftsbalansen mot utlandet har svekket seg betydelig siden finanskrisen, går Kina fortsatt med systematiske overskudd. Det gir lite behov for å blidgjøre utenlandske kreditorer, poengterer Myrseth.Velfylt verktøykasseMed lav inflasjon, overskudd i utenriksregnskapet og strenge kapitalkontroller konstaterer investeringsdirektøren at Kina har stor frihetsgrad i den økonomiske politikken.- Vil myndighetene tillate at konjunkturene kollapser mens de fortsatt har rikelig med penge- og finanspolitisk ammunisjon? Neppe, skriver Dovre-direktøren. Hva så med alle de tomme leilighetene?- I motsetning til hva mange tror, blir det ingen finanskrise om boligmarkedet krasjer. Til det stiller bankene for store krav til egenkapital ved boligkjøp, svarer Myrseth på sitt eget spørsmål.Han understreker derimot at et boligkrakk vil gjøre store innhugg i formuen til folk flest, som i mangel på gode alternativer bruker eiendomsmarkedet som sparegris.- Det kan i neste omgang skape misnøye i befolkningen og true den politiske stabiliteten. Derfor bruker myndighetene store ressurser på å detaljstyre boligprisene, forteller direktøren.Gjeldskrise?Han spør om hvor bekymret vi bør være over den kraftige gjeldsoppbyggingen siden finanskrisen.- Lånefesten har i stor grad vært drevet av statskontrollerte banker som har lånt til statseide foretak. Mange av disse lånene er råtne, skriver Myrseth.Dovre-direktøren trekker så frem Pantheon Macroeconomics, som nylig regnet på et «worst case»-scenario hvor alle tvilsomme lån går fullstendig tapt multiplisert med en faktor på 1,5 for å ta høyde for annenrunde-effekter.- I et slikt scenario bykser den kinesiske statsgjelden fra dagens 47 prosent av BNP til 86. Det er høyt, men ingen katastrofe. USAs gjeld er større. Det er vanskelig å se for seg en finanskrise i Kina ettersom staten er solid og kontrollerer bankene. Videre har man slått ned på «skyggebanksystemet» de siste årene, fortsetter han.Myrseth bemerker at kommunistpartiet imidlertid ikke er opptatt av økonomisk ekspansjon for enhver pris.- Det er vel så viktig at den er bærekraftig. Derfor har myndighetene tolerert at veksten gradvis har bremset opp dette tiåret, påpeker han.100-årsjubileumSelv om det butter imot nå, heller Myrseth mot at den kinesiske økonomien vil overraske positivt senere i år.- Myndighetene har allerede begynt å gi gass, noe som tilkjennegis av det skarpe fallet i markedsrentene samt nylig annonserte skattekutt, skriver han.Han minner også om at kommunistpartiet i 2021 feirer sitt 100-årsjubileum.- Etter alle solemerker kommer en bølge av stimulanser i 2020, slik at denne viktige markeringen kan finne sted med en sterk økonomi som bakteppe. Aldri undervurder viktigheten av den politiske kalenderen i Kina, avslutter Dovre-direktøren.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også