Tapte 24,5 milliarder etter Apple-krasj

Omaha-orakelet vil tape store penger torsdag. Det norske oljefondet også.

Med Apple ned over syv prosent i etter-handelen onsdag, er Warren Buffet’s Berkshire Hathaway i rute til å miste om lag 2,8 milliarder dollar, tilsvarende 24,5 milliarder kroner, på sin posisjon i teknologigiganten.Berkshire eier 252,5 millioner aksjer i Apple, som ble handlet ved børsslutt i New York til 157,92 dollar per aksje. Da børsen stengte, var Buffet’s andel i selskapet verdsatt til om lag 39,87 milliarder dollar, tilsvarende 348,8 milliarder kroner.Aksjen tok et mageplask etter at konsernsjef Tim Cook kunngjorde i et brev til investorene onsdag at de ville redusere guidingen for første kvartal . I brevet skylder Cook på en rekke ulike faktorer, blant annet en svakere kinesisk økonomi og lavere iPhone-salgsinntekter enn ventet.Kort tid etter nyheten, stupte aksjen om lag syv prosent eller omtrent ti dollar per aksje. På sitt laveste ble aksjen handlet nær 145,9 dollar, altså ned 32 prosent fra toppen i oktober.Over natten dro fallet Berkshires andel ned til om lag 37,1 milliarder dollar med et urealisert tap på 2,77 milliarder dollar.Mer om resultavarselet og hvorfor aksjen smalt ned Vil eie 100 prosentI første kvartal 2018 kjøpte Buffet’s Berkshire Hathaway ytterligere 75 millioner aksjer i Apple, som ble lagt til de 163,5 millioner aksjer Berkshire satt på ved slutten av 2017. På den tiden fortalte han CNBC at han tydeligvis likte Apple, og at han «kjøper de for å sitte på de».- Vi kjøpte om lag fem prosent av selskapet. Jeg vil gjerne eie 100 prosent av det. Vi liker veldig mye av økonomien i deres aktiviteter. Vi liker en stor del av ledelsen og måten de tenker på, sa Buffet til CNBC.Buffet annonserte i februar 2017 at han ville kjøpe andeler i selskapet, til tross for at han som regel holder seg unna teknologiaksjer. Siden den tid er aksjen opp 18,3 prosent, men likevel ned 8,3 på ett år. Siste måneden har aksjen falt hele 14,5 prosent. Dette gjør vondt verre for Buffet, ettersom hans andre posisjoner ikke gjør det særlig bedre.Store tapBank of America gjør opp 11 prosent av Berkshires portefølje, og aksjen er ned 17 prosent siste året. Wells Fargo, en annen stor posisjon for Buffet, er ned hele 23 prosent i samme periode. Dette er holdingselskapets to største posisjoner etter Apple. J.P. Morgan, som gjør opp 1,9 prosent av Berkshires samlede portefølje, er ned åtte prosent.Coca Cola, Berkshires fjerde største posisjon med om lag ti prosent av porteføljen, er opp tre prosent siste 12 månedene, mens American Express er ned tre prosent.Berkshire Hathaway er i seg selv notert på børsen i New York. Aksjen ble handlet ved stengetid i går for om lag 304.057 dollar, tilsvarende 2,66 millioner kroner per aksje, ned 8,12 prosent siste måneden. Aksjen falt nye 0,7 prosent i etterhandelen onsdag.Oljefondet i samme båtStatens pensjonsfond, populært kalt Oljefondet, er Apples åttende største aksjonær, ifølge Bloomberg. Oljefondets andel ble verdsatt i slutten av 2017 til om lag 66 milliarder kroner, tilsvarende 1,07 prosent av utestående aksjer i selskapet.Det ble en sur kveld for Oljefondet som på få timer onsdag fikk et papirtap på 605 millioner dollar, rundt 5,3 milliarder kroner, skriver DN. Oljefondet har lenge sittet på Apple-aksjen, som har vært en gullkantet investering, ettersom aksjen har vært blant de aller beste aksjene til Oljefondet over de siste årene, ifølge DN. Fondet har økt sin beholdning i Apple jevnt og trutt helt siden 2007, ifølge Oljefondets hjemmesider. I samme periode, siden starten av 2007, har Apple-aksjen steget over 400 prosent.


Les også