Venezuelas opposisjonsleder erklærer seg som landets president

Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaido har erklært seg som landets midlertidige president foran titusenvis av jublende tilhengere i Caracas.

Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaido har utropt seg selv til landets nye, midlertidige president foran titusenvis av jublende tilhengere i Caracas.Kunngjøringen kom under en massedemonstrasjon i den venezuelanske hovedstaden onsdag.Den 35 år gamle opposisjonslederen løftet sin høyre hånd og erklærte høyt og tydelig at han formelt tok ansvar for å styre landet.– Jeg lover å formelt å overta den nasjonale, utøvende makten som fungerende president i Venezuela for å få en slutt på maktberøvelsen, innsette en overgangsregjering og holde frie valg, sa Guaido til øredøvende jubel fra titusenvis av tilhengere som demonstrerte mot sittende president Nicolás Maduro.Trump anerkjennerJuan Guaido er leder i landets nasjonalforsamling, der opposisjonen har flertall. Men nasjonalforsamlingen er i praksis satt på sidelinjen etter at president Nicolás Maduro i 2017 etablerte en såkalt grunnlovsforsamling med makt til å endre lover.USAs president Donald Trump var raskt ute med å kunngjøre at han anerkjenner Guaido som Venezuelas nye president.Minst fem dreptI Caracas og flere andre byer i landet demonstrerte titusenvis av tilhengere og motstandere av den omstridte presidenten, som i fjor ble gjenvalgt i et valg som ble boikottet av opposisjonen og sterkt kritisert av EU, USA og Organisasjonen av amerikanske stater (OAS).Natt til onsdag ble minst fem mennesker drept i sammenstøt mellom demonstranter, som kommer to døgn etter at en gruppe soldater oppfordret venezuelanerne til å gjøre opprør mot Maduro.Soldatene ble pågrepet etter å ha angrepet en kommandosentral nord i hovedstaden Caracas.Økonomisk ruinMaduro ble gjenvalgt som president i fjor og ble formelt tatt i ed for en ny periode for to uker siden.Han har kontroll over alle sentrale politiske institusjonene og får støtte fra militæret. Han har uttalt at han føler seg sterkere og mer legitim enn noen gang, men mange anklager han for at landes økonomi ligger i ruiner.


Les også