Wall Street snur ned på shutdown og nøkkeltall

- Men hvis vi forlenger nedstengningen, tror jeg det vil gjenspeile seg ganske klart på nøkkeltallene, advarer sentralbanksjef Jeremy Powell.

Børs

Børsene i USA ser fortsatt rødt, men har hentet seg inn fra nivåene i åpningen.Dow Jones faller 0,14 prosent til 23.968,88, Nasdaq 0,21 prosent til 6.971,06, mens S&P 500 er ned 0,1 prosent til 2.593,85.Analytikere er oppmuntret av den mykere tonen fra Federal Reserve-sjef Jerome Powell i forhold til fremtidige renteøkninger.- Aksjemarkedet elsker at sentralbanken ser ut til å være i ultraduete modus (i motsetning til haukete, red. anm.). Inflasjonen er lav, under kontroll og hovedkatalysatoren for Feds evne til å være tålmodig. Hvis vi får se svakere inflasjonstall, kan rentene falle og aksjene fortsette sitt rally, skriver sjefstrateg Edward Moya i Oanda ifølge Marketwatch i et notat.GM-rallyBlant enkeltaksjer merker vi oss Netflix, som stiger 5,0 prosent til 339,88 dollar etter at Raymond James ifølge nettstedet har oppgradert aksjen til sterk kjøp.General Motors smeller opp 8,9 prosent til 37,78 dollar etter sitt positive resultatvarsel for 2018 og 2019 (se lenger ned i saken).På taperlisten merker vi oss blant andre Starbucks, som faller 1,8 prosent til 63 dollar etter at Goldman Sachs har nedgradert aksjen.Tungvektere som Apple og Microsoft er ned hhv. 0,8 prosent til 152,51 dollar og 1,4 prosent til 102,13 dollar.ÅpningenKort tid etter åpning på Wall Street peker pilene ned. Dow Jones snur ned 0,8 prosent til 23.817,12 poeng, mens Nasdaq står i 6.935,91 poeng, ned 0,7 prosent. S&P 500 faller 0,66 prosent til 2.579,44 poeng. Det amerikanske statsapparatet forblir stengt fredag, som sender frykt gjennom markedet for at nedstengningen vil vare lengre enn tidligere ventet, ifølge CNBC. En av aksjene som stiger kraftig ved åpning er GM, som før åpning kunngjorde at bilfabrikantens inntjening i helåret 2018 overgikk tidligere forventninger. Selskapet legger også til at 2019 ser enda bedre ut, med henvisning til sterke salgstall i Kina og høy etterspørsel etter lastebiler og personbiler i USA. GM-aksjen er i skrivende stund opp 6,22 prosent til 36,92 dollar. Netflix snur også opp, etter både UBS og Raymond James oppfordret sine kunder til å kjøpe aksjen, samtidig som de oppjusterte sine anbefalinger til kjøp fra hold, ifølge CNBC. Netflix legger på seg 1,8 prosent til 330,46 dollar. Derimot snur kaffegiganten Starbucks ned etter Goldman Sachs spådde at selskapet ville følge iPhone-produsenten Apple med svakere virksomhet i Kina. Goldman nedgraderte verdens største kaffeselger til nøytral fra kjøp fredag, med henvisning til flere tegn på svakhet i det kinesiske markedet til tross for selskapets planer om å doble antall butikker i landet de neste fire årene. Starbucks-aksjen er i skrivende stund ned 3,5 prosent til 61,94 dollar. Nedstengning truer markedetTorsdag skrev president Donald Trump på Twitter at han ville hoppe over det årlige World Economic Forum i Davos senere denne måneden på grunn av nedstengningen. Han har tidligere sagt at nedstengningen vil vare så lenge det er nødvendig. Mesteparten av tidligere såkalte shutdowns i amerikansk historie har vært av relativt kort varighet og har ikke påvirket økonomien, uttalte sentralbanksjef Jeremy Powell torsdag, ifølge NTB. - Men hvis vi forlenger nedstengningen, tror jeg det vil gjenspeile seg ganske klart på nøkkeltallene, advarer sentralbanksjefen.De store aksjeindeksene endte noe høyere torsdag, med S&P 500 i tet med fem strake dager med oppgang. Imidlertid ble avkastningen redusert etter skuffende salgstall fra retail-giganten Macy's, samt svakere omsetnings-guiding fra American Airlines, som igjen presset retail- og flyaksjer ned i rødt terreng. Rolige investorerInvestorene er ifølge Marketwatch noe beroliget av sentralbanksjef Jerome Powell, som under en debatt på Economic Club i Washington understreket at Fed vil være fleksible og tålmodige i rentesettingen, og at inflasjonen er under kontroll.USAs handelsminister, Steven Mnuchin, meldte torsdag kveld at Kinas visestatsminister Liu He «mest sannsynlig» skal til Washington  30. og 31. januar for å fortsette handelssamtalene.Ifølge Bloomberg News beroliger også dette investorene noe, men det er likevel fortsatt bekymringer for økonomisk vekst og inntjeningsutsikter.- Markedet venter nå på å se om Feds nye retorikk, relatert til å trekke seg noe tilbake, blir et faktum, og om Fed på et eller annet tidspunkt tar en pause i rentehevingene. Det er egentlig det vi venter på for å kunne se en vedvarende oppgang i aksjemarkedene, sier Dan Skelly i Morgan Stanley til Bloomberg.'Kjempeviktige tall innfrirTall fra amerikanske statistikkmyndigheter viser at konsumprisene i USA falt 0,1 prosent i desember. På årsbasis steg konsumprisene 1,9 prosent.Indeksen tynges av fall i bensinprisene på hele 7,5 prosent i måneden.KjerneinflasjonEksklusive mat- og energipriser steg konsumprisene (kjerneinflasjonen) 0,2 prosent i desember.På årsbasis var oppgangen på 2,2 prosent.Indeksene for flybilletter, bruktbiler og bilforsikringer falt, mens de øvrige steg.Alle tall er i tråd med konsensus ifølge vår makrokalender.

usa
nasdaq
dow jones
macys
american airlines
shutdown
donald trump
federal reserve