Analytikere om Fredriksens laksefabrikk

Linus Sundahl-Djerf

Fearnley Securities og Sparebank 1 Markets ser oppside i Mowi.

Mowi (tidligere Marine Harvest) melder om et resultat etter skatt på 162 millioner euro i 4. kvartal 2018, mot 28 millioner euro i samme periode året før.Analytikere hadde ifølge TDN Direkt i forkant forventet et resultat etter skatt på 159 millioner euro for det John Fredriksen-dominerte oppdrettsselskapet.John Fredriksen er gjennom Geveran Trading største aksjonær i Mowi, med en andel på 13,85 prosent.Få overraskelserIfølge analytiker Lars Konrad Johnsen i Fearnley Securities var det få overraskelser fra selskapet onsdag morgen.«Begrensede overraskelser i alle segment, med totalt sett solid levering og med utsikter for EBIT/kg på linje med forventningene. «Bullish» uttalelser om markedsutsiktene, heter det i en fersk oppdatering fra analytikeren.Han viser til at selskapet gjentar sitt positive syn på de fundamentale markedsfaktorene, da de fortsetter å se sterk etterspørsel globalt og moderat tilbudsvekst for 2019.«Med tall og guiding helt i tråd med våre forventninger, ser vi ingen grunn til endring av estimater i etterkant av rapporten», heter det i oppdateringen.Fearnley Securities gjentar en kjøpsanbefaling, med et kursmål på 215 kroner.Fredriksens laksekjempe stiger i skrivende stund 2,38 prosent til 191,55 kroner, og er så langt den mest omsatte aksjen på Oslo Børs. Få endringer«Mowi leverer totalt sett et 4. Kvartal nær våre forventninger, med operasjonell EBIT på 213 millioner euro, «spot on» vårt estmimat, og to millioner høyere enn markedsoppdateringen antydet. Det er ingen store overraskelser i rapporten», heter det fra analytiker i Sparebank 1 Markets, Tore Tønseth, i en fersk oppdatering.«Mowi står fast ved volumguidingen på 430.000 tonn for 2019, og når man på biomassen i selskapet, står den nå på 305.000 tonn, 18 prosent høyere enn for et år siden, noe som støtter forventningen om 15 prosent volum vekst i år», skriver Tønseth.Med bakgrunn i et godt resultat, gode markedsutsikter og en solid finansiell posisjon har Mowi-styret besluttet et kvartalsutbytte på 2,60 kroner per aksje.«Marginalt under vårt og konsensus forventning på rundt 2,70 kroner”, heter det i oppdateringen.«Vi forventer kun mindre endringer på våre estimater i etterkant av rapporten. Volumguiding er uendret. Segmentet «Consumer products» var sterkt i kvartalet, men Mowi ser økt konkurranse i dette segmentet i 1. kvartal, noe som tilsier begrenset positiv innvirkning på våre tall for 2019», avslutter Tønseth.I likhet med Fearnley Securities opererer Tønseth med en kjøpsanbefaling, med et kursmål på 215 kroner.Analytiker i Nordea Markets Kolbjørn Giskeødegård kommenterer til Hegnar.no at rapporten for 4. kvartal var «helt i tråd med forventningene».KjempepotensialMowi bidro med nær fem milliarder kroner i verdistigning og utbytter til Fredriksen-familien i 2018.- Lakseåret har vært bra, det er ingen tvil om det, men det som kanskje er aller viktigst er at det er veldig mange ting som kunne gått bedre, sa oppdrettsgigantens styreleder Ole-Eirik Lerøy til Hegnar.no i desember i fjor.- Vi har hatt betydelige biologiske utfordringer i produksjonen, sånn at når vi nå ser tilbake på et finansielt godt år, så er det først og fremst med vissheten om at det er et kjempepotensial for å forbedre operasjonene våre i tiden som kommer.- Hvordan skal Marine Harvest, eller Mowi, utvikles videre?- Først og fremst skal vi ta vare på den superdyktige organisasjonen vi har, også skal vi bli enda bedre på det vi driver med i dag, nemlig å drive god oppdrett i alle viktige markeder i verden.- På toppen av det skal vi komme enda nærmere sluttbrukeren ved å satse på merkevarebygging rundt vårt nye selskapsnavn Mowi, fortsatte Lerøy.


Les også