Analytikerne kutter estimater etter Hydro-skuffelse

Pareto-analytiker Kenneth Sivertsen, SEBs Truls Engene og DNB Markets' Ole-Andreas Krohn tar grep.

- Svake tall, og Alunorte forblir usikker med tanke på oppstart, kommenterer analytiker Kenneth Sivertsen i Pareto Securities til Hegnar.no.Hydro meldte torsdag om et resultat etter skatt på minus 593 millioner kroner i 4. kvartal 2018, mot 3.600 millioner kroner i samme periode året før.Ifølge Reuters var det ventet et resultat på 631 millioner kroner.Aksjen faller i skrivende stund 8,44 prosent på Oslo Børs, til 35,14 kroner. Hydro er dagens mest omsatte aksje, omsatt for 400,74 millioner kroner.Under forventning«Hydro rapporterte en underliggende EBIT på 534 millioner kroner, godt under vårt estimat på 1,3 milliarder kroner, og konsensus på 1,2 milliarder kroner. Hovedavviket var i primærmetallsegmentet. (..) Alt i alt var det svake resultatet drevet av stigende råmaterialkostnader og bortfall av volum, kun delvis motvirket av høyere realiserte alumina- og aluminiumpriser og valuta», heter det fra Sivertsen i en fersk oppdatering.Utsiktene for aluminiummarkedet er ifølge analytikeren stort sett uendret og innebærer et markedsunderskudd på rundt 1,3 millioner tonn globalt i 2019, mens nedstrømsetterspørselen sies å svekke seg. I tillegg har handelsspenninger økt usikkerheten i markedet.Sivertsen regner med å kutte estimatene, og opererer med en kjøpsanbefaling på aksjen, med et kursmål på 50 kroner.Oppstart i Q3?Analytiker Truls Engene i SEB vil også gjøre estimatendringer etter Hydro-rapporten torsdag.- Veldig svake tall for 4. kvartal, mer enn 50 prosent under konsensus, sier Engene til Hegnar.no.- Når kan vi forvente normal produksjon ved Alunorte?- Det var ikke noe nytt om dette i presentasjonen, men vi forventer full produksjon ved utgangen av 3. kvartal, sier analytikeren.- Vil du gjøre endringer?- Ja, både vi og konsensus vil kutte estimatene etter veldig svake tall for 4. kvartal, avslutter Engene i SEB.Anbefaler «kjøp»«Dagens rapport for 4. kvartal fra Norsk Hydro viser en EBIT klart lavere enn både våre estimater og konsensus. Samtidig legger selskapet også frem et utbytteforslag i underkant av markedets forventninger», skriver Ole-Andreas Krohn i DNB Markets i en oppdatering.Han peker på at resultatene innen primæraluminium kom inn svakere enn de på forhånd allerede dempede forventningene, og i tillegg viser også nedstrømsaktivitene svakere tall enn estimert.Foreslått utbytte er på 1,25 kroner per aksje, mot meglerhusets estimat på 1,30 kroner per aksje og konsensus på 1,50 kroner per aksje.«Kursen har vært ned i forkant av rapporten og stengte i går på 38,38 kroner per aksje, men vi venter likevel at aksjen vil åpne lavere i dag», skriver Krohn i rapporten.Før justeringer på grunnlag av dagens rapport, har DNB Markets en kjøpsanbefaling med et kursmål på 50 kroner per aksje.Åtte måneder taptHydro håper å kunne kjøre Alunorte på 100 prosent kapasitet, dersom det blir tillatt når de får installert det niende pressfilteret, men sliter med forsinket innkjøring, uttaler konserndirektør for bauksitt og alumina John Thuestad i Norsk Hydro til TDN Direkt.- Det er noe annet å kjøre fire av åtte pressfiltre, der vi kan rotere som vi ønsker, enn å kjøre alle på full fart. Det krever en helt annen presisjon og stiller mye høyere krav til oppetid, sier Thuestad.Hvis det ikke hadde vært noen flaskehalser i pressfilteret, ville oppstarten tatt rundt to måneder. Det niende pressfilteret er planlagt klart i andre eller tredje kvartal 2019.Thuestad sier ifølge nyhetsbyrået selskapet har tapt åtte måneder med innkjøring av pressfiltrene på grunn av embargoen.- Når vi nå har startet deler av det ser vi at det er veldig mange barnesykdommer vi burde plukket ut, som vi nå gjør. Derfor er vi usikre på om det er 75 eller 85 prosent, men målet er at med det niende filteret skal vi komme opp mot full produksjon, sier Thuetad til TDN Direkt.