Britisk rentedom klar

FILE - In this file photo dated Wednesday, June 27, 2018, Mark Carney the Governor of the Bank of England, during a press conference to deliver the Financial Stability Report at the Bank of England in the City of London. Carney all but confirmed Tuesday Sept. 4, 2018, to a committee of lawmakers, that he is to stay at the helm of the central bank for longer than the planned June 2019 departure, to help ensure Britain leaves the European Union as smoothly as possible. (AP Photo/Matt Dunham, FILE) Matt Dunham

Bank of England holdt renten uendret. Og kutter kraftig i vekstprognoser (utvidet).

Bank of England (BoE) holder sin viktigste styringsrente, base rate, uendret på 0,75 prosent.Dette var i tråd med forventningene, og beslutningen var enstemmig.BoEs forrige renteendring var økningen med 25 punkter til 0,75 prosent 2. august 2018.- Siden oktober har markedet gradvis senket renteforventningene til BoE, og venter nå kun en renteheving frem mot slutten av 2020. I det siste har vekstforventningene til britisk økonomi kommet ned, og PMI-tallene for januar indikerer stagnerende vekst. BoE gir neppe nye signaler og vil avvente mer avklaring om Brexit-utfallet innen neste trekk. I dag reiser May til Brussel for å prøve å reforhandle avtalen med EU, skrev sjeføkonom Kjetil Olsen og analytiker Nick Pausgaard Fisker i dagens morgenrapport fra Nordea.Kutter kraftigBoE skriver i dagens oppdatering at banken har gått bort fra planene om flere renteøkninger, etter å ha nedgradert de økonomiske utsiktene. I tillegg til stigende Brexit-usikkerhet viser sentralbanken til svakere global vekst.BoE har kuttet sin prognose for 2019-vekst til 1,2 prosent, mot 1,7 prosent så sent som i november.Nedrevideringen er ifølge Financial Times en av de største siden EU-folkeavstemningen. 1,2 prosent vekst vil - hvis prognosen slår til - den svakeste siden resesjonen i 2009.2020-veksten er nedrevidert fra 1,7 til 1,5 prosent, mens 2021-veksten er opprevidert fra 1,7 til 1,9 prosent.Venter på BrexitDNB Markets skriver i sin oppdatering at BoE ikke vil gjøre noen pengepolitiske endringer før Brexit-prosessen er oppklart.- I tilfelle «soft Brexit», vil BoE trolig fortsette å heve rentene gradvis mens lønnskostnadene har fortsatt å vokse og kanskje vil vokse videre. Dog vil pundet trolig styrke seg i et slikt scenario, og dempe inflasjonen fremover. I et slikt scenario opprettholder vi vår prognose om en renteøkning sent i 2019, mest trolig i november. I tilfelle en «hard Brexit», som ser mindre sannsynlig ut, vil et sterkt, negativt sjokk for økonomien innebære behov for rentekutt heller enn -økninger, skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen.- Et svakere pund vil trolig innebære et positivt sjokk for inflasjonen, men BoE blir nødt til å se gjennom et slikt sjokk, legger han til.Pundet har svekket seg bittelitt i kjølvannet av dagens BoE-oppdatering, og GBPUSD står nå i 1,2885.Les mer her.