Danske Bank øyner løft i detaljhandelen

- En lettelse etter flere negative nyheter, sier sjeføkonom.

Tall fra SSB viste i morges at detaljhandelen steg 1,6 prosent fra desember til januar.Oppgangen var markant sterkere enn ventet.- En rekyl- Dette ser i første rekke ut til å være en rekyl etter det kraftige fallet i desember, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank i en kommentar til Hegnar.no.Han mener den underliggende trenden i detaljhandelen fortsatt ser ut til å være mer eller mindre sidelengs siden i fjor høst.- Selv om detaljhandelen langt fra er sprek, var rekylen en lettelse etter flere negative nyheter fra varehandelen i det siste. Tallene reduserer klart risikoen for at vareforbruket er i ferd med å «falle utfor stupet», noe som kunne fått konsekvenser for forventningene til rentemøtet i mars, fortsetter sjeføkonomen.- Bortsett fra den underliggende, strukturelle motvinden for varehandelen, tror vi mye av svekkelsen mot slutten av fjoråret skyldes at høye strømpriser svekket husholdningenes kjøpekraft, legger Jullum til.Øyner løftHan påpeker at det historisk har vært en overraskende tett sammenheng mellom reallønnssummen (reallønn og sysselsetting) og vareforbruket.- Basert på terminprisene i kraftmarkedet venter vi betydelig lavere strømpriser utover året enn vi så i fjor. Sammen med noe høyere lønnsvekst og fortsatt solid vekst i sysselsettingen tror vi dette vil løfte detaljhandelen utover året, avslutter sjeføkonomen overfor Hegnar.no.


Les også