Dette blir viktig denne uken

Ukens mest spennende tall får vi på torsdag, ifølge økonomene i Nordea Markets.

Amerikanske aksjer handlet sideveis på fredag etter å ha falt både onsdag og torsdag. « Det var god stemning i starten av forrige uke, men nyheten om at Donald Trump og Xi Jingping ikke møtes innen begynnelsen av mars, trakk stemningen ned», skriver Kjetil Olsen og Nick Pausgaard Fisker i Nordea Markets' morgenrapport.Fra begynnelsen av mars vil de amerikanske toll-satsene på kinesiske importvarer øke fra 10 til 25 prosent, hvis ikke en eller annen form for avtale mellom partene kommer i havn. I desember ble disse utsatt fra 1. januar til begynnelsen av mars, og duoen kan ikke utelukke ytterligere utsettelser.Les også: Slik gikk det med børsene på Wall StreetKan styrkes fremoverKronen svekket seg med rundt fem øre mot EUR i fredagens handel, EURNOK nærmer seg nå 9,80 igjen.«Oljeprisen var uendret og det var sterke norske tall, så et svakere risikosentiment i markedene får ta mesteparten av skylden. Vi kan ikke utelukke noe profit-taking heller etter et sterkt rally siden begynnelsen av januar. Fundamentale forhold og rentehevinger fra Norges Bank tilsier at den norske kronen har rom til å styrke seg fremover», skriver Olsen og Pausgaard Fisker.Den underliggende inflasjonen her hjemme ventes å ta seg ytterligere opp i januar. Nordea Markets tror veksten i KPI-JAE kommer inn på 2,3 prosent over året, en tidel over Norges Bank og to tideler høyere enn i desember. Økonomene venter et mindre fall i prisene på klær i januar i år enn forrige år.«I tillegg tror vi at leieprisene på boliger skal reguleres en del opp. Disse reguleres vanligvis i januar, og de høye strømprisene og dermed sterk vekst i KPI tror vi slår inn i 2019. I sum venter vi at inflasjonen vil være nok et bidrag til at Norges Bank kommer til å heve renten som varslet i mars», heter det fra meglerhuset.Mer bekymringsfullDen økonomiske veksten i Storbritannia i 4. kvartal er mer bekymringsfull. Konsensus venter en vekst på 0,3 prosent over kvartalet, og Nordea Markets tror det blir en tidel lavere når tallene kommer senere i dag. I 3. kvartal var veksten på 0,6 prosent over kvartalet, understøttet av midlertidige vekstforhold i byggesektoren.«Disse forsvinner nå og med et britisk næringsliv som er bekymret for utsiktene etter Brexit tror vi veksten blir lav. PMI-tallene indikerer nær nullvekst eller fall. Det er særlig bedriftenes investeringer som viser svak utvikling», skriver Olsen og Pausgaard Fisker. I tillegg får vi tall for den britiske industriproduksjonen i desember.Ukens mest spennendeEllers er uken ifølge Nordea-økonomene nokså rolig hva angår nøkkeltall. Tirsdag får vi den amerikanske NFIB undersøkelsen for januar.«Det er en myk indikator som tar temperaturen blant de amerikanske småbedriftene», skriver de. Onsdag er det rentemøte i den svenske Riksbanken, samt inflasjonstall fra USA og Storbritannia for januar.«Ukens mest spennende tall får vi på torsdag med BNP-tall for 4. kvartal fra Tyskland. På torsdag skal også det britiske parlament på ny forholde seg til Brexit. I tillegg holder sentralbanksjef Øystein Olsen årstale», avslutter Nordea-økonomene


Les også