DNB-byks og lakserally på rød børs

Mye action på Oslo Børs torsdag.

Oslo Børs holder seg inne i negativt terreng på en hendelsesrik torsdag.Hovedindeksen står i skrivende stund i 846,06, etter en nedgang på 0,36 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis er hittil omsatt for 2.531 millioner kroner.Utviklingen skjer i kjølvannet av børsfall i USA i går og Japan tidligere i dag.Futureshandelen i New York peker mot fall fra start i torsdagens handel.Brexit-alarmToneangivende Europa-børser trekker nedover.Britiske FTSE 100 faller 0,1 prosent i kjølvannet av dagens rentedom, der BoE nedjusterer prognosen for 2019-vekst kraftig .DNB Markets mener ifølge sin oppdatering at BoE ikke vil gjøre noen pengepolitiske endringer før Brexit-prosessen er oppklart.- I tilfelle «soft Brexit», vil BoE trolig fortsette å heve rentene gradvis mens lønnskostnadene har fortsatt å vokse og kanskje vil vokse videre. Dog vil pundet trolig styrke seg i et slikt scenario, og dempe inflasjonen fremover. I et slikt scenario opprettholder vi vår prognose om en renteøkning sent i 2019, mest trolig i november. I tilfelle en «hard Brexit», som ser mindre sannsynlig ut, vil et sterkt, negativt sjokk for økonomien innebære behov for rentekutt heller enn -økninger, skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen.- Et svakere pund vil trolig innebære et positivt sjokk for inflasjonen, men BoE blir nødt til å se gjennom et slikt sjokk, legger han til.Pundet har svekket seg bittelitt i kjølvannet av dagens BoE-oppdatering, og GBPUSD står nå i 1,2885.Ellers i Europa faller tyske DAX 1,6 prosent, mens franske CAC 40 går tilbake 0,7 prosent.Oljeprisen i rødtBrent-oljen faller 0,6 prosent til 62,33 dollar fatet i dagens handel, men er opp fra rundt 61,90 dollar da Oslo Børs stengte i går.WTI-oljen faller 0,9 prosent til 53,50 dollar fatet.Tall fra amerikanske energimyndigheter (EIA) viste i går en lagerbygging i råolje , riktignok mindre enn ventet.Samtidig er oljeproduksjonen fra USA fortsatt på rekordhøye 11,9 millioner fat per dag, noe som motvirker OPEC-kutt og effekten av USAs sanksjoner mot Venezuela.- EIA-rapporten var helt enkelt bullish for oljeprisene. Det store lagertrekket for destillater sikret av kommersielle oljelagre falt for andre uke på rad, denne gang med 3,4 millioner fat, sier PVM Oil Associates-strateg Tamas Varga til Reuters.Knalltall fra DNOPå Oslo Børs faller Equinor 0,2 prosent til 196,35 kroner, mens Aker BP stiger 0,4 prosent 284 kroner - begge etter kvartalstall onsdag.Fearnley Securities-analytiker Trond Omdal har svart på Equinor-tallene med å jekke opp sitt kursmål for aksjen fra 235 til 245 kroner, ifølge en analyse Hegnar.no har fått tilgang til.DNO la frem sine tall i dag, og de knuste analytikernes forventninger . Markedet reagerer med å sende aksjen opp 0,7 prosent til 17,02 kroner.En hel rekke tungvektere la frem tall i morges, og blant disse finner vi også TGS, som faller 1,9 prosent til 249,40 kroner etter å ha levert omtrent som ventet .Ellers i oljeservice merker vi oss at PGS trekker ned 2,5 prosent til 20,01 kroner, mens Subsea 7 går tilbake 1,8 prosent til 94,78 kroner.Alle dagens tallfremleggere her .Stygg Hydro-smellVolumlisten toppes av Norsk Hydro, som straffes hardt etter å ha lagt frem skuffende tall for 4. kvartal .Aksjen er ned hele 8,1 prosent til 35,29 kroner på den suverent høyeste omsetningen så langt i dagens handel.- Svake tall, og Alunorte forblir usikker med tanke på oppstart, sier analytiker Kenneth Sivertsen i Pareto Securities til Hegnar.no.Analytiker Truls Engene i SEB gjør det klart at både han og konsensus vil kutte estimatene etter «veldig svake tall for 4. kvartal».Ole-Andreas Krohn i DNB Markets peker videre på at Hydro la frem et utbytteforslag i underkant av markedets forventninger.Norwegian får kjeftNorwegian utmerker seg også negativt, og straffes med et kursfall på 6,7 prosent 119,10 kroner.Flyselskapet la frem et tap på over tre milliarder kroner , men opplyste på presentasjonen at selskapet har signert en joint venture-avtale med et «sterkt asiatisk selskap».- Har de noe å meddele får de sende ut pressemelding, ikke selektivt informere noen journalister . Hvis ikke får de holde kjeft. Det virker jo mest som de ønsker å prate opp kursen forut for fastsettelsen av emisjonskursen, sier forvalter Jan Petter Sissener til Hegnar.no.På den negative siden merker vi oss også Nel på minus 4,5 prosent til 5,44 kroner og Yara på minus 2,2 prosent til 346,10 kroner i forkant av morgendagens kvartalstall.DNB-hopp og lakserallyPå den positive siden kommer vi ikke utenom DNB, som stiger 2,0 prosent til 156,90 kroner etter dagens kvartalstall og melding om rekordutbytte.Vi tar også med at Mowi spretter opp 1,9 prosent til 191,30 kroner.Intrafish viser ifølge TDN Direkt til at ABG Sundal Collier har sluppet en ny sektorrapport på oppdrett , der Mowi oppgraderes fra hold til kjøp.Flere andre lakseaksjer jekkes opp, og Bakkafrost og Grieg Seafood stiger hhv. 5,0 prosent til 458,40 kroner og 4,6 prosent til 113,90 kroner.I toppen av taperlisten faller bare to aksjer mer enn nevnte Norsk Hydro.Gir gass etter tallDet dreier seg om Star Bulk og Avocet Mining, som trekker ned hhv. 8,8 prosent til 36,5 øre og 8,3 prosent til 1,60 kroner.Oceanteam trekker ned 7,2 prosent til 31 øre.Vinnerlisten toppes av Incus Investor på pluss 9,7 prosent til 79 øre.Nærmest følger Apptix, som stiger 7,0 prosent til 82,6 øre etter at Ketil Skorstad har kjøpt seg opp .Avance Gas stiger 5,7 prosent til 14,27 kroner etter tall.Vi tar også med Protector Forsikring, som klatrer 5,6 prosent til 52,70 kroner.


Les også