Dobbel Røkke-smell på blytung børs

Paul Kleiven

Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 831,17 fredag, etter en nedgang på 1,85 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 4.042 millioner kroner. Wall Street følger opp gårsdagens børsfall med nye nedturer fra start i dagens handel.Skuffelser i køToneangivende Europa-børser trakk også nedover.Tyske DAX falt 1,1 prosent, mens britiske FTSE 100 og franske CAC 40 endte ned hhv. 0,4 og 0,5 prosent.Sentimentet blant investorene har surnet etter signalene om en fortsatt betydelig avstand mellom USA og Kina i samtaler om handel, og at det ikke blir noe av toppmøtet mellom presidentene Donald Trump og Xi Jinping denne måneden.- Dette sår tvil om hvorvidt nok er oppnådd i samtalene til å unngå at ytterligere tollsatser innføres, skriver senioranalytiker Craig Erlam i Oanda i en oppdatering.Den nye usikkerheten rundt verdenshandelen følge retter at Bank of England og EU-kommisjonen i går nedjusterte sine prognoser for økonomisk vekst - betydelig.Nedjusteringene henger også sammen med Brexit-usikkerheten, som ikke ble noe mindre av at statsminister Theresa May møtte veggen i Brussel i går.- Dette setter naturligvis et spørsmålstegn ved poenget med avstemningen i Parlamentet 14. februar, og vil medføre ytterligere antydninger om at May helt enkelt haler ut tiden igjen og gambler på at hennes avtale støttes for å unngå «no deal», fortsetter Erlam.EU skal dog være positive til å forhandle om en tollunionavtale mellom Storbritannia og EU. En tollunion er Labour-leder Jeremy Corbyns krav for å støtte Mays avtale, men statsministeren selv avviser dette kravet.Dobbel Røkke-smellAll usikkerheten rundt verdensøkonomien legger også en demper på oljemarkedet.Brent-oljen er riktignok opp 0,4 prosent til 61,87 dollar fatet, men er ned fra rundt 62,20 dollar ved stengetid i Oslo i går.WTI-oljen faller 0,1 prosent til 52,58 dollar fatet.På Oslo Børs endte Equinor ned 1,1 prosent til 193 kroner, mens Aker BP trakk ned 4,0 prosent til 272 kroner.Kepler Cheuvreux-analytiker Anders Holte gjorde i går Aker BP til sitt toppvalg blant nordiske oljeselskaper. DNO viste styrke på børsen i går etter knalltallene, men korrigerte ned 1,6 prosent til 16,67 kroner i dagens handel.I oljeservice gikk Aker Solutions tilbake 4,0 prosent til 43,65 kroner etter kvartalstallene. Nedgangen kom ifølge TDN Direkt til tross for at analytikerne karakteriserte resultatet som godt.Iallfall har Sparebank 1 Markets ikke tenkt å gjøre noe vesentlig med sine estimater .Ny Hydro-smellResultatsesongen ruller videre, i dag med Yara som en av de største profilene.Markedet reagerte først med å sende aksjen opp etter kvartalstallene, men den endte i minus 3,5 prosent til 334,70 kroner på dagens høyeste volum.Pareto Securities mener ifølge TDN Direkt at Yara la frem en solid rapport, mens ABG Sundal Collier mener den var «god nok».Hydro ble hardt straffet for gårsdagens skuffende kvartalstall, og nedturen fortsatte i dag.Kursfallet endte på 5,7 prosent til 34,19 kroner etter at Pareto og Nordea nedgraderte aksjen. DNB Markets nøyde seg med å kutte kursmålet. DNB viste styrke etter gårsdagens kvartalstall , men falt 0,8 prosent til 154,70 kroner.Kjos videre nedNorwegian trakk også videre nedover etter gårsdagens stjernesmell , nærmere bestemt med 4,3 prosent til 107,65 kroner.Selskapet fikk kjeft av Jan Petter Sissener for sin kommunikasjon rundt joint venture-samtalene. Finansdirektør Geir Karlsen opplyser til Finansavisen at en avklaring forventes innen utgangen av mars.Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet opplyser til Hegnar.no at deres kunder ikke lar seg skremme, og fortsetter kjøpene av Norwegian-aksjer. - Vi ser nå tydelige tegn til at Bjørn Kjos mener alvor med sitt kostnadsbesparelsesprogram. Dette, i kombinasjon med at selskapet vil spe på sin egenkapital etter emisjonen, tror jeg gir kundene tryggheten til å eie aksjen, sier han.Rødt i laks ogsåLaksesektoren så rødt etter gårsdagens oppsving i kjølvannet av ABG Sundal Colliers sektoroppdatering .Tilbakemeldingen IntraFish fikk fra markedsaktører i ferskfiskmarkedet fredag ettermiddag var ifølge TDN Direkt at lakseprisene siger litt ned fra nivået forrige fredag. SalMar endte ned 3,9 prosent til 430 kroner, Bakkafrost 1,8 prosent til 447,80 kroner og Lerøy Seafood 3,0 prosent til 67,98 kroner.Mowi (tidligere Marine Harvest) falt 1,8 prosent til 188,05 kroner.Rigg til bunnsTaperlisten toppes av Storm Real Estate, som falt 18,2 prosent til 45 øre.Styret i selskapet skal ifølge en børsmelding fremme forslag om aksjespleis for generalforsamlingen i mai, for å bringe aksjekursen over én krone i tråd med børsens løpende forpliktelser.Høyt på taperlisten finner vi også Dolphin Drilling (tidligere Fred. Olsen Energy), som ble straffet med et kursfall på 6,1 prosent til 1,70 kroner etter dagens kvartalstall .Vi tar også med at Napatech og Infront gikk tilbake hhv. 6,5 prosent til 3,18 kroner og 6,4 prosent til 24,80 kroner.Røkke-lyspunktI andre enden finner vi Solstad Offshore, som steg 7,1 prosent til 1,50 kroner etter å ha inngått kontrakter for tre av rederiets PSV-er .Bare Interoil steg mer, det vil si 7,6 prosent til 5,00 kroner.Spectrum spratt opp 3,5 prosent til 45 kroner etter kvartalstall , mens BW LPG la på seg 6,4 prosent til 28,90 kroner.Incus Investor figurerte høyt på taperlisten, men endte høyt på vinnerlisten med 7,1 prosent oppgang til 84,6 øre. Selskapet kvitter seg med masse gjeld når konkursboet etter Scana Steel Björneborg selges til lokale investorer.Merkur Market-duoen Monobank og BRAbank steg begge i overkant av prosenten etter meldingen om at de to bankene fusjonerer , med et mål om 10 milliarder kroner i utlån innen 2024.Førstnevnte la også frem kvartalstall.


Les også