Fremgang i handelskrigen sendte Wall Steet opp

Partene har utsatt fristen om å komme til en enighet. Dagens vinner solgte datterselskap, mens Walt Disney «tapte» Oscar-utdelingen. VIX hoppet 10 prosent.

Pilene pekte opp for de toneangivende indeksene på Wall Street mandag. Dow Jones steg 0,23 prosent, og S&P 500 og teknologitunge Nasdaq Composite la på seg henholdsvis 0,12 og 0,36 prosent.Utviklingen kom i kjølvannet av at fristen for å komme til enighet i handelskrigen mellom USA og Kina ble utsatt.I forbindelse med G20-møtet i begynnelsen av desember ble de to statslederne Donald Trump og Xi Jinping enige om en tre måneder lang «våpenhvile» i handelskrigen mellom landene. Den går ut 1. mars, og USA hadde i utgangspunktet varslet en kraftig øking av importavgiften på flere kinesiske varer dersom en ny handelsavtale ikke var på plass innen det. Etter planen skulle tollsatsen økes fra 10 til 25 prosent på kinesiske varer verdt 200 milliarder dollar.Trump, som i ren influencer-stil har postet intet mindre enn 16 Twitter-innlegg det siste døgnet, meddelte den utvidede våpenhvilen gjennom det sosiale mediet mandag morgen.- Jeg er glad for å kunne meddele at USA har tatt store steg i handelssamtalen med Kina på viktige områder som opphavsrett, teknologioverføring, landbruk, tjenester og valuta. Som et resultat av dette vil jeg utsette økningen av tollsatser som var planlagt til 1. mars, skrev Trump før han fortsatte.- Gitt at begge parter gjør ytterligere fremskritt, vil det bli planlagt et nytt møte mellom president Xi og meg selv ved Mar-a-Lago (Trumps luksusresort, red. anm.) for å ferdigstille en avtale. En veldig god helg for USA og Kina, avsluttet den ukonvensjonelle presidenten.Den positive utviklingen reduserer risikoen for en vedvarende handelskrig, og investorene sendte Wall Street opp på redusert handelsrisiko.På nøkkeltallsfronten viste tall fra Federal Reserve Bank of Dallas at indeksen for aktivitetsutsiktene til industrisektoren i Texas var 13,1 poeng i februar, opp fra 1,0 poeng i januar, skriver TDN Direkt. En indeksverdi over null indikerer at antallet respondenter som rapporterer en økning i indikatorene overgår de som rapporterer om fall.Dow Jones endte dagen på 26.091,95 poeng, opp 0,23 prosent.20 av de 30 aksjene i indeksen steg.Ikke uventet var den handelskrig-sensitive aksjen Caterpillar en av dagens vinnere. Aksjen eksporterer store deler av sin produksjon ut av USA og er avhengig av gode handelsforhold. I tillegg er Caterpillars produkter eksponert mot syklisk industri. Mindre frykt for at en vedvarende handelskrig vil drepe den globale veksten er derfor nytt for selskapet.Aksjen endte dagen opp 1,97 prosent.DowDuPont, som også regnes for å være sensitiv mot utviklingen i handelskrigen, la på seg 2,02 prosent.På toppen av taperlisten finner vi Walt Disney.Noe av forklaringen til nedgangen kan ses i sammenheng med Oscar-utdelingen natt til mandag. Her må Netflix regnes som vinneren av de store underholdningsprodusentene der «Roma» var nominert i hele ti kategorier og gikk av med flere priser. Netflix virker dermed å etablert seg som kanskje den beste produsenten i bransjen på bare noen få år.Walt Disney falt tilbake 1,44 prosent, mens Netflix la på seg 0,25 prosent.Coca-Cola trakk seg tilbake 0,80 prosent.S&P 500 endte dagen på 2.796,11 poeng, opp 0,12 prosent.Dagens store vinner var General Electric. Mandag ble det kjent at teknologiselskapet Danaher kjøper GE Biopharma, et datterselskap av General Electric, for 21,4 milliarder dollar.Danaher er General Electric-CEO Larry Culps tidligere arbeidsgiver.- Denne nyheten bekrefter vår plan om å redusere gjeldsgraden i selskapet. Du kan se tidevannet begynner å snu hvor vi virkelig kan komme på offensiven og ikke bare være defensive, sa Culp til Bloomberg mandag.Cash is king for GE-aksjonærene. Aksjen endte dagen opp 6,39 present.Berkshire Hathaway, investeringsselskapet til Warren Buffet, la frem skuffende kvartalstall forrige uke. Hovedgrunnen var en nedskrivning av goodwill i balansen til Kraft Heinz på omkring 15 milliarder dollar. Selskapet er et av Buffets største investeringer. Kraft Heniz raste ned over 25 etter at mat- og forbruksvaregiganten også la frem tall forrige uke.Mange investorer har nok brukt helgen til å lese Buffets årlige aksjonærbrev som alltid inneholder mer eller mindre objektiv visdom og interessante betraktninger.Berkshire-aksjen endte mandagen opp 0,22 prosent, mens Kraft Heinz falt 2,06 prosent.Innen finans hadde investeringsbankene en svært god dag. Goldman Sachs la på seg 1,34 prosent, og JPMorgan steg 1,04 prosent.Nasdaq Composite endte dagen på 7.554,46 poeng, opp 0,36 prosent.Microsoft la på seg 0,56 prosent.Amazon la på seg uinteressante 0,09 prosent.AMD steg 1,44 prosent.Facebook hadde en god dag og klatret 1,69 prosent.Apple steg 0,73 etter at Warren Buffet uttalte at han ikke har noen planer om å kjøpe mer i Apple før kursen faller ned på et lavere nivå.Alphabet (Google) endte dagen ned 0,09 prosent.Les mer: Det er én mann som styrer oljeprisen mandag Les mer: Ytterligere fremgang i handelskrigen sender rentene nordoverVIX-indeksen steg 9,92 prosent til 14,85 poeng etter å ha falt tilbake over en lengre periode.Gullprisen endte ned 0,29 prosent til 1.329,00 dollar per troy unse.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også