Paul Kleiven

Hett i olje på knallsterk børs

Oljerelaterte aksjer trosset en fallende oljepris, der markedet sendte oljeaksje opp nesten 50 prosent.

Hovedindeksen endte tirsdag på 853,64 poeng, opp 1,74 prosent.Oslo Børs er dermed opp hele 6,78 prosent siden nyttår.Det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 4.516 millioner kroner.Blant de store selskapene steg DNB 1,76 prosent til 153,55 kroner, Telenor steg 2,46 prosent til 160,60 kroner, mens Norsk Hydro la på seg 0,72 prosent til 39,20 kroner. OljeprisenBrent-oljen er tirsdag ved børsslutt ned 0,08 prosent til 62,46 dollar fatet, mens WTI-oljen faller 0,42 prosent til 54,33 dollar fatet.Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 61,57 dollar fatet ved børsslutt i Oslo mandag.Analytikere uttalte ifølge TDN Direkt at de amerikanske sanksjonene mot Venezuela har fokusert markedsoppmerksomheten mot et strammere globalt tilbud. - Nye amerikanske sanksjoner mot landet kan føre til et fall i globalt tilbud på 0,5-1,0 prosent, ifølge analytiker i Commonwealth Bank of Australia, Vivak Dhar.Russlands energiminister Alexander Novak uttalte mandag at landet har fullt ut overholdt produksjonskuttene de har sluttet seg til, og at produksjonen falt med 47.000 fat per dag i januar fra oktober-nivået.Equinor klatret 2,46 prosent til 199,55 kroner, mens DNO styrket seg 2,14 prosent til 16,95 kroner.Ellers i olje klatret BW Offshore og Panoro Energy henholdsvis 4,76 prosent til 44,00 kroner og 3,36 prosent til 16,90 kroner etter kjøpsanbefalinger fra Investtech. Aker BPAker BP-aksjen fikk også fart på seg etter at selskapet mandag meldte om funn på leteprospektet «Froskelår» . Analytiker Trond Omdal i Fearnley Securities ser ifølge en fersk oppdatering et NAV-potensial (net asset value) på 3-10 kroner per aksje fra funnet.«Kapitalmarkedsdag-oppdateringen og pre-lansering av produksjon ga lite rom for overraskelser i 4. kvartal 2018», heter det fra Omdal.«Ser vi videre inn i de 12-18 neste månedene, forventer vi verdiskapning fra økt produksjon (Sverdrup) og suksessrik modning av ressurser».Meglerhuset gjentar kjøpsanbefalingen og opererer med et kursmål på 360 kroner per aksje.Aker BP endte opp 2,76 prosent til 290,20 kroner.InterOilInterOil meldte om at produksjonen p å Vikingo-brønnen er gjenåpnet .Brønnen har vært stengt som følge av vedlikehold på en del av den nordlige ruten som fører til brønnen, som er sterkt påvirket av tunge lastebiler under regnsesongen. Selskapet melder også at det har kommet til enighet med landeierne om en alternativ rute til brønnen, som øker forholdene og og en mer stabil produksjon. Markedet sendte aksjen opp hele 47,29 prosent til 4,63 kroner. ApptixSkipsreder og investor Arne Blystad har gjennom selskapet Songa Trading solgt alle sine aksjer i Apptix. Totalt dreier det seg om 13.218.739 aksjer, tilsvarende 8,13 prosent av selskapets aksjer.Samtidig plukket den profilerte investoren Ketil Skorstad mesteparten av aksjene til Blystad, og kjøpte 7.555.890 Apptix-aksjer gjennom sitt heleide selskap Leoville AS.Fra før var han selskapets sjette største aksjonær. Etter transaksjonen kontrollerer Skorstad nå 15.555.890 aksjer i Apptix, tilsvarende en eierandel på 9,75 prosent. Han overtar dermed for Blystad som selskapets fjerde største aksjonær. Også Kristian Lundkvist var på kjøpern tirsdag. Gjennom Middelborg Invest kjøpte han 7.555.889 Apptix-aksjer, og eier etter transaksjonen totalt 15.701.756 aksjer, tilsvarende 9,66 prosent, i selskapet. Apptix skjøt fart, og endte opp 18,06 prosent til 0,68 kroner. Nordic SemiconductorNordic Semiconductor la frem en syvdobling av underskuddet i 4. kvartal . Selskapet guidet samtidig en omsetning for 1. kvartal på 50-55 millioner dollar, mens konsensus forventet inntekter på 60 millioner dollar.Analytiker Petter Kongslie i SpareBank 1 Markets var ikke videre imponert over dagens nyheter fra teknologiselskapet, og sendte ut en salgsanbefaling på aksjen og kuttet kursmålet til 23 kroner.- Svak rapport og veldig skuffende guiding, slo Kongslie fast.Aksjen falt 3,07 prosent til 28,45 kroner.ProsafeOgså Prosafe la frem røde tall for 4. kvartal , med et resultat etter skatt på minus 25,8 millioner dollar, mot 40,0 millioner dollar i samme periode året før. Resultat per aksje ble minus 0,32 dollar, mot 0,56 dollar ved samme korsvei i fjor.Aksjen ble straffet med et kursfall på 6,44 prosent til 15,40 kroner.NorwegianNorwegian Air Shuttle-datter Arctic Aviation Assets meldte tirsdag morgen at de har inngått en avtale om salg av to Airbus 320neo-fly.Transaksjonen forventes å øke selskapet likviditet med 26 millioner dollar etter gjeldsavdrag, og er i tråd med Norwegians strategi og endrede fokus fra vekst til lønnsomhet.Norwegian-aksjen falt 2,77 prosent til 124,70 kroner.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også