Laksesmellen - analytiker avdramatiserer

- Selv et «worst case» betyr lite.

Etter stengetid på Oslo Børs i går varslet Grieg Seafood at EUs konkurransemyndigheter har inspisert selskapets Shetland-kontorer.Hensikten: å innlede granskning av potensiell prisfiksing blant norskeide lakseoppdrettere i Skottland.Kvartett har fått besøkSenere i går kunne SalMar fortelle at EU også hadde besøkt Scottish Sea Farms, som eies 50/50 av SalMar og Lerøy Seafood.Sistnevnte sendte ut en børsmelding i dag tidlig.I går bekreftet også Mowi overfor ilaks.no at EU-representanter hadde besøkt deres fabrikker i Rosyth i Skottland og Sterk i Nederland.EU-kommisjonen bekreftet i går uanmeldte inspeksjoner mot flere selskaper som driver med oppdrett av atlanterhavslaks. Også nasjonale konkurransemyndigheter deltok del i aksjonen.Laksesmell på børsenLaksesektoren reagerer med nedgang på Oslo Børs onsdag.Mowi faller 2,9 prosent til 194,05 kroner, SalMar 4,3 prosent til 419 kroner, Lerøy Seafood 2,5 prosent til 67,90 kroner, mens Grieg Seafood er ned 3,1 prosent til 111,50 kroner.Sparebank1 Markets-analytiker Tore A. Tønseth lar seg ikke stresse.- Fra et økonomisk perspektiv vil det antas at effekten vil bli begrenset, da selv et «worst case scenario» vil ha liten innvirkning på markedsverdien til selskapene, sier han til ilaks.no.Analytiker holder roenAnalytikeren påpeker at den maksimale boten i EU er begrenset til 10 prosent av konsernets inntekter.- Men siden marginen i laksebransjen er svært høy, er omsetningen relativt lav i forhold til markedsverdien av selskapene. Mowi hadde for eksempel 3,8 milliarder euro i omsetning i 2018, og 10 prosent av dette representerer kun 3,7 prosent av selskapets markedsverdi - og dette er det absolutte verste fallet, fortsetter Tønseth.- Markedet vil sannsynligvis diskontere inn en rabatt i en relativt lav sjanse for verste fall, så virkningen bør være begrenset, avslutter han.