- Meget positivt for oljeprisen

Oljeprisen har satt ordentlig fart denne uken og er opp over fem prosent til årsbeste.

Oljeprisen har satt ordentlig fart denne uken og er i skrivende stund opp over fem prosent til årsbeste på 65 dollar.- Mye av grunnen til dette er månedsrapporten som OPEC publiserte denne uken. Den viser at OPEC overholder sitt mål om å kutte to millioner fat per dag, kommenterer investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet til Hegnar.no.Saudi Arabia tilbakeVi ser nå ifølge investeringsøkonomen tydelig at Saudi Arabia er tilbake som svingprodusent for oljemarkedet.- Etter møtet i Wien 6. desember, ble OPEC og non OPEC enige om et totalt kutt på 1,2 millioner fat per dag. I tillegg til dette, vil Saudi Arabia alene kutte ytterligere 800 000 fat, som tilsier et samlet kutt på to millioner fat per dag. Dette er det vi ser effekten av nå, sier Johannesen.- Vil være en triggerVidere ser vi ifølge Nordnet-økonomen at samlet OPEC produksjon var ned fra 31,6 millioner fat i desember, til 30,8 millioner fat i januar.- I tillegg til dette, fikk man beskjed om at Russland også kutter 47.000 fat per dag, samt at Venezuela fortsetter å kutte i sin produksjon grunnet sanksjoner fra USA.- De ukentlige oljetallene (EIA) fra skiferindustrien i USA viser også at produksjonen står på 11,9 millioner fat per dag, som er det samme som uken før, kombinert med et beskjedent antall nye rigger i drift i USA, i sum er dette meget positivt for oljeprisen, sier Johannensen.Han tror også at markedet sakte men sikkert begynner å prise inn IMO2020, noe som vil være en ordentlig trigger for olje og shipping-markedet fremover.Brent-oljen er fredag i skrivende stund opp 0,94 prosent til 65,18 dollar fatet, mens WTI-oljen stiger 1,07 prosent til 54,99 dollar fatet.Til sammenligning stod Brent-oljen i 63,59 dollar fatet ved stengetid på Oslo Børs torsdag, mens WTI-oljen var notert til 53,43 dollar fatet.