Eivind Yggeseth

Nordea: - Nedsiden er veldig stor

Handelskrigen har en relativt liten oppside, mens nedsiden er veldig stor, mener Sigrid Wilter Slørstad

Avverging av nok en offentlig nedstenging i USA, samt en opptrapping av forhandlingene mellom USA og Kina førte til oppgang i globale aksjer denne uken. Fremover vil trolig fokuset holde seg til politikk, samt hvorvidt den sterke oppgangen så langt i år er bærekraftig ettersom økonomiske data stadig skuffer.Det oppsummerer Sigrid Wilter Slørstad og Michael Livijn i Nordea Markets i en rapport fredag. - Globale aksjer har vist en stødig oppgang på rundt 10 prosent hittil i år, og det dramatiske fallet i desember er allerede hentet inn. Det kritiske spørsmålet er hvorvidt den raske oppgangen er bærekraftig og kan vedvare?, står det i rapporten. Les også: - Dette er en utfordrende situasjon for aksjemarkedetWilter Slørstad viser til at både desember og januar er to ekstreme måneder, på hver sin side av skalaen. Fundamentale drivere for aksjer blir sjeldent 10 prosent bedre, eller 10 prosent verre, kun i løpet av en måned. Nå har de to månedene jevnet ut hverandre, som gir aksjemarkedet blanke ark i større grad med tanke på videre retning. Så, hvor vil fokuset rettes?- Ettersom den avtalte fristen for våpenhvilen nærmer seg med stormskritt, 1. mars, har forhandlingene mellom Kina og USA intensivert seg denne uken. Begge parter uttrykker viktigheten av å nå en avtale delvis gjennom de som faktisk sitter og forhandler, heter det. Les også: Nordea: Vekstfrykten er tilbakeUSA sin side av bordet sitter handelsrepresentant Robert Lighthizer, og finansminister Steven Mnuchin, på Kina sin side sitter visestatsminister Liu He, som er Xi Jinping sin økonomiske rådgiver. En avtale vil trolig tilføre ytterligere god stemning i aksjemarkedet, men etter den kraftige oppgangen mener vi også at mye er allerede priset inn, og at vi ikke vil se voldsomt positive reaksjoner.- Fravær av en avtale derimot, vil være veldig negativt. Det virker dermed som handelskrigen har et asymmetrisk mønster, med relativt liten oppside, og stor nedside. Rykter vil kunne gi markedssvingninger, og især uttalelser (tweets) fra Donald Trump. Forhandlingene denne uken ga ikke inntrykk av noe særlig progresjon, og vil fortsette neste uke, skriver Slørstad. Les hele kommentaren her


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også