Ny Norwegian-smell på børsen

Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 852,67 torsdag, etter en nedgang på 0,75 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 4.258 millioner kroner.Wall Street åpnet rett ned etter at den kjempeviktige detaljhandelen skuffet stort, og Oslo Børs fulgte i samme spor. - Dette tallet var fryktelig. Den amerikanske forbrukeren bærer verdensøkonomien på sine skuldre. Etter å ha sett dagens tall, får vi endelig håpe at dette var et blaff, og at rekylen i aksjer i januar/hittil i år vil blåse nytt liv i privat forbruk, skriver investeringsdirektør Peter Bockvar hos Bleakley Advisory Group ifølge CNBC i et notat.At jobless claims kom inn høyere enn ventet, hjalp heller ikke på stemningen.Ellers på makrofronten i USA overrasket produsentprisene og varelagrene med en liten nedgang.Surere stemningToneangivende Europa-børser utviklet seg mer blandet.Britiske FTSE 100 steg 0,2 prosent, mens tyske DAX og franske CAC 40 falt hhv. 0,7 og 0,2 prosent.Dagens BNP-tall for eurosonen kom inn som ventet, mens Tyskland skuffet .Stemningen som tidligere i dag var preget av fornyet handelsoptimisme, har dermed surnet.Bloomberg meldte i går at president Donald Trump vurderer å forlenge tidsfristen for å innføre høyere toll på kinesiske varer med 60 dager, det vil si frem til 1. mai.Økonomisk rådgiver i Det hvite hus, Larry Kudlow, opplyser til CNBC torsdag at ingen beslutning om å forlenge «våpenhvilen» er tatt.Oljen dabber avDen surere stemningen preger også oljemarkedet.Brent-oljen er nå marginalt ned til 63,59 dollar fatet, som er ned fra rundt 63,80 dollar fatet ved stengetid i Oslo i går.WTI-oljen faller 0,9 prosent til 53,43 dollar fatet.Oljeprisene tynges også av en stadig rekordhøy oljeproduksjon og sterkere enn ventet lagerbygging i USA.På Oslo Børs falt Equinor 1,2 prosent til 195,75 kroner, mens DNO endte ned 0,6 prosent til 17,96 kroner.Aker BP steg på sin side 0,9 prosent til 289,20 kroner, og fikk støtte av at et styremedlem nesten doblet eksponeringen.I oljeservice merker vi oss PGS på minus 3,4 prosent til 19,30 kroner.Laks motstrømsUtslagene blant de mest omsatte var generelt beskjedne - begge veier.SalMar utmerket seg lenge positivt etter å ha knust forventningene med sine tall for 4. kvartal, men endte ned 1,1 prosent til 431 kroner. Flere lakseaksjer gikk motstrøms, og Grieg Seafood fulgte opp gårsdagens rally i kjølvannet av kvartalstallene med å stige 0,7 prosent til 115,20 kroner.Lerøy Seafood klatret 1,4 prosent til 68,42 kroner, mens Bakkafrost steg 0,1 prosent til 452,40 kroner.Mowi korrigerte ned 1,0 prosent til 196,45 kroner etter gårsdagens rally i kjølvannet av kvartalstallene.På den negative siden merker vi oss at Norwegian falt 6,8 prosent til 99,74 kroner. Markedsdirektør Kenny Jacobs i Ryanair gjentok ifølge Reuters og Financial Times torsdag at selskapet ikke er interessert i å kjøpe noen deler av Norwegian. XXL korrigerte ned 4,9 prosent til 29 kroner etter rallyet utløst av kvartalsrapporten tidligere i uken.Norsk Hydro falt 2,2 prosent til 34,14 kroner og Elkem 3,5 prosent til 27,90 kroner.Så rødt før tallTaperlisten toppes av TargetEveryOne, som falt 18,9 prosent til 1,50 kroner på Merkur Market.Blant de nærmeste fulgte Napatech på minus 7,8 prosent til 2,95 kroner.BRAbank endte ned 5,5 prosent til 17 kroner på Merkur Market, i forkant av morgendagens kvartalstall.Fusjonskamerat Monobank trakk ned 9,2 prosent til 1,72 kroner.Questerre-rallyI andre enden finner vi Apptix øverst på pluss 21,2 prosent til 1,03 kroner.Aksjen har nå steget 80 prosent siden Arne Blystad valgte å kaste kortene .Merkur Market-duoen Black Sea Property og Sino Agro Food klatret hhv. 16,7 prosent til 35 øre og 13,5 prosent til 1,85 kroner.Ellers merker vi oss Questerre, som spratt opp 7,1 prosent til 2,00 kroner.Krysset kjempepostBlant dagens mange tallfremleggere merker vi oss Kongsberg Gruppen og Olav Thon Eiendomsselskap.Disse to steg hhv. 2,6 prosent til 124,20 kroner og 3,4 prosent til 148 kroner, sistnevnte etter å ha doblet utbyttet.Kongsberg-oppgangen kom på dagens fjerde høyeste volum.Volumet ble blåst opp av en post på 2.550.000 aksjer som ble krysset til kurs 121 kroner i ettermiddag.Blant aksjonærene med minst så store poster i selskapet finner vi Folketrygdfondet, Must Invest og Odin Norge.Alle dagens tallfremleggere her.