- Plenty med triggere i aksjen

Dårlig timing av oljesalg bidro til Aker BPs resultatskuffelse, ifølge analytiker som venter mange spennende nyheter fremover.

Aker BP faller rundt 1,6 prosent på Oslo Børs etter å ha lagt frem en skuffende rapport for fjerde kvartal onsdag morgen.Selv om resultatet på 54,3 millioner dollar utgjorde en solid forbedring sammenlignet med samme periode året før, var det godt under forventningene som ifølge TDN Direkt var på 114 millioner dollar.Dårlig timingAnalytiker Halvor Strand Nygård i SEB som i etterkant av Aker BPs kapitalmarkedsdag for tre uker siden hevet kursmålet sitt med 25 kroner til 340 kroner, karakteriserer rapporten som svak.Han påpeker imidlertid at tallene ikke er så ille som det kanskje ser ut ved første øyekast. - Ser man på hva det negativet avviket skyldes, så er det realiserte priser som har mer med timing å gjøre, altså når de fysisk løftet og solgte oljen, sier Strand Nygård.I løpet av fjerde kvartal falt oljeprisen fra rundt 86 dollar fatet i starten av oktober til vel 54 dollar ved årsskiftet, og salg av olje mot slutten av kvartalet har derfor generert betydelig lavere inntekter i tillegg til fasing av salg mellom Q4 og Q1.- Når man gjør det litt senere i kvartalet er det litt uheldig når vi ser på prisutviklingen. I tillegg var aktiviteten og vedlikehold på feltene litt høyere slik at kostnadene per fat litt høyere i kvartalet, noe som bidro til at resultatet ble litt svakere, sier Strand Nygård, og understreker at dette var Q4-spesifikke hendelser.- Jeg ekstrapolerer ikke dette videre og blir ikke veldig skremt av det, sier han.Videre påpeker SEB-analytikeren at det kom masse gode nyheter fra kapitalmarkedsdagen, og at dagens rapport derfor ikke inneholdt så mye nytt om hva fremtiden skal bringe.Plenty med triggereMandag annonserte selskapet at det har gjort et olje- og gassfunn på Froskelår-prospektet like ved Alvheim-feltet i Nordsjøen.«Froskelår»-brønnen er estimert – som tidligere kommunisert - å inneholde mellom 45 og 153 millioner fat oljeekvivalenter.- Det var veldig bra, konstaterer Strand Nygård.Han påpeker at det fortsatt gjenstår arbeid og testing slik at spennet på funnets estimerte størrelse fortsatt er stort.Nøyaktig hvor bra det blir avhenger dermed av hvor i det indikerte intervallet en havner til slutt, om det blir i det øvre eller nedre sjiktet.- Det kan utgjøre alt fra 2-3 til 7-8 kroner per aksje, mener han.- De skal bore 15 brønner i år og får en veldig god start med det funnet. Dermed er det plenty med triggere i aksjen.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også