Slik går det med oljeprisen

Oljeprisen faller mandag etter usikkerhet omkring handelskrigen.

Oljemarkedet handler noe ned mandag kveld etter at innledende samtaler mellom USA og Kina i Beijing startet mandag.Et fat nordsjøolje omsettes for 61,38 dollar, ned 1,13 prosent.Lettoljen handles for 52,35 dollar, ned 0,70 prosent.Mandag ble det holdt innledende møter mellom partene i handelskrigen, USA og Kina, før toppmøte vil bli holdt torsdag og fredag denne uken.Det har vært mye frem og tilbake hva gjelder utviklingen mellom partene. Donald Trump har ved flere anledninger uttrykt optimisme på Twitter.Torsdag forrige uke uttalte Trump at han ikke hadde noen planer om å møte Kinas president Xi Jinping før pausen i handelskrigen opphører den 1. mars, melder Reuters.Axios rapporterte søndag at Trump-administrasjonen så på Trumps golfklubb i Florida, Mar-a-Lago, som et mulig sted for et møte mellom de to verdenslederne for å konkludere handelskrigen.Et slikt møte skal ifølge Axios foregå midt i mars.Forrige uke uttalte Larry Kudlow, økonomisk rådgiver i Det hvite hus, at det fortsatt var «betydelig avstand» mellom partene.OPEC+ og VenezuelaOPEC+ fortsetter kuttene på 1,2 millioner fat om dagen som skal gjennomføres frem til sommeren.Sauhail Al Mazrouei, energiminister i De forente arabiske emirater, uttalte mandag at oljemarkedet burde være i balanse innen utgangen av første kvartal, melder Reuters.OPEC og de andre allierte vil møtes i Wien 17. - 18. april for innvie flere aktører i kartellet samt vurdere og utrede nye produksjonsplaner.I Venezulea er det krise-stemning etter at USA valgte å sanksjonere landet etter den politiske uroen.President Nicolas Maduro skal ha søkt støtte hos OPEC mot sanksjonene med argumentasjon om at et ytterligere bortfall i produksjonen i Venezuela vil påvirke prisene og andre aktører i karteller.Produksjonen i Venezuela for 2019 er svært usikker, men flere analytikere legger seg på et årssnitt på 1-1,6 millioner fat om dagen.Venezuela ønsker å doble eksporten til India, ifølge Reuters. Landet skal være villig til å gå i forhandlinger med India som sannsynligvis vil gi verdens tredje største konsument av olje sterkt rabatterte priser.Av betydelig skala er det bare amerikanske raffinerier i gulfen samt kinesiske raffinerier som kan håndtere den sure og tunge Venezuelanske oljen. Dette gjør det svært krevende for Venezuela å få solgt oljen til en grei pris da den ikke lar seg selge like lett som søtere og lettere kvalitet gjør.