Spår eventyrlig utvikling for International Petroleum Corporation

Hvorvidt Teodor Sveen Nilsens eventyr om Lundins internasjonale «spin off» blir en hit blant småbarn er heller usikkert, men dersom det ender lykkelig (slik de alltid gjør), kan investorene se frem til superavkastning.

«Det var en gang en gutt som het IPC. Han het egentlig International Petroleum Corporation, men det var så langt og rart at han raskt fikk kallenavnet IPC».Slik innleder analytiker Teodor Sveen Nilsen i SpareBank 1 Markets et fyrverkeri av en aksjeanalyse utformet som et eventyr inspirert av «De tre bukkene Bruse».Oljeselskapet International Petroelum Corporation (IPC) som eventyret, eller analysen, handler om, ble skilt ut av Lundin Petroleum våren 2017 og tok med seg alle selskapets ikke-norske eiendeler.Etter å ha fullført en rekke større transaksjoner siden separasjonen fra sitt svenske opphav har selskapet nå en portefølje med lete- og produksjonseiendeler i Canada, Malaysia og Frankrike.150 prosents oppsideSveen Nilsen trekker selskapet frem som en av sine favoritter innenfor E&P-segmentet (lete og produksjon. red.anm.). «Selskapet rapporterte Q418-tall som var bedre enn ventet, og en imponerende fri kontantstrøm på 46 millioner dollar, noe som tilsvarer +45 prosent årlig fri kontanstrøm yield», skriver Sveen Nilsen.IPC som er notert både i Stockholm og Toronto, spår en nettoproduksjon i 2019 på 46.000-50.000 fat oljeekvivalenter per dag, og den absolutte majoriteten av dette ventes å komme fra selskapets olje- og gassinteresser i Canada. «Vi erkjenner at oljesand og kanadisk grunn gass sannsynligvis ikke er de heteste investeringstemaene for long-only fond som er opptatt av ESG, men», skriver Sveen Nilsen, «med den spektakulære frie kontantstrøm-yielden selskapet har rapportert gjennom 2018, synes vi aksjen er for billig til å ignorere».SpareBank 1 Markets har en kjøpsanbefaling og et kursmål på 55 svenske kroner, noe som er 35 prosent opp fra de rundt 40 kronene som selskapets aksje omsettes for på Stockholm-børsen mandag formiddag.Den kan imidlertid lett gå mye mer, tror analytikeren.«Dersom markedet starter å fokusere mer på IPCO-kontantstrøm og mindre på negativiteten rundt kanadisk oljeindustri, kan vi lett se 100 svenske kroner per aksje», skriver han.Til sengs med Exxon?I den eventyrlige analysen er det ikke de tre Bukkene Bruse som skal over én bro for å komme seg til seters for å gjøre seg fete. Snarere er det «IPC-gutten» som må over tre broer for å nå målet.Under de tre broene møter tre han forskjellige troll; «OPEC-trollet» som truer med lave oljepriser, «WTI-WCS spread-trollet» som truer med økte spreader og trollet «Uinteresserte investorer» som vil få markedet til å glemme den stakkars IPC-gutten.IPC-gutten kommer selvsagt over alle broene ved å skryte av P/NAV på 0,7x, P/E på under 6x og det faktum at yielden i 2019 kommer til å ligge på mellom 20 og 30 prosent.«Javel, så gå da. Jeg tar noen andre», sier det siste trollet imponert.Sveen Nilsens eventyr avsluttes med at IPC gifter seg med den amerikanske oljekjempen ExxonMobil til kurs 120 svenske kroner. Dersom eventyret skulle gå i oppfyllelse, er det flere enn «brudeparet» som kan leve lykkelige alle sine dager.De som investerer nå kan i så tilfelle se frem til en kursoppgang på hele 200 prosent fra nivået mandag.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også