Tomra: - Derfor betaler vi mer utbytte

Foto: Tomra

- Ville vært dumt å ikke låne penger når det er så billig, sier finansdirektør.

Finansdirektør i Tomra, Espen Gundersen, sier under selskapets kvartalspresentasjon, at selskapet har en tilstrekkelig balanse i minst to år frem i tid. Samtidig sier han ifølge TDN Direkt at selskapet kan låne ytterligere tre milliarder kroner. - Vi tror vi klarer å finansiere de mulighetene som måtte komme innenfor en 24 måneders periode basert på egen balanse. Men etter dette blir det mer usikkert, det er så mange ting som er i ferd med å skje. Hvis vi da viser at vi har levert, så håper vi at vi kan ringe på til aksjonærene og høre om vi kan få litt bistand, sier Gundersen, ifølge nyhetsbyrået. Blir det behov for mer penger til å ekspandere vil Tomra gå til aksjonærene, opplyser han. Utbytte i fokus Torsdagens kvartalstall viste et resultat etter skatt på 236,8 millioner kroner i 4. kvartal 2018, mot 161 millioner kroner i samme periode året før.Det foreslås et ordinært utbytte på 2,50 kroner og et ekstraordinært utbytte på to kroner - totalt 4,50 kroner per aksje.- Men vi er så sterke nå, med sterk balanse og sterk kontantstrøm og tilbakevendende inntekter, og det ville vært dumt å la være å låne penger når det er så billig, så derfor betaler vi litt mer utbytte nå, sier Gundersen til TDN Direkt.Selskapet har et større lån som snart forfaller, og vil dermed refinansiere dette samt låne penger til utbyttet.- Vi har 1,5 milliarder i lån i dag, og vi kan i hvert fall låne tre milliarder til uten at vi gir bort kontroll over selskapet til bankene. Vi burde kunne låne til tre ganger EBITDA, kanskje litt over, og da er vi på 4,5 milliarder i gjeld mot 1,5 milliarder i dag. Vi klarer ikke investere alt dette i løpet av 24 måneder, sier Gundersen, ifølge nyhetsbyrået.Tomra opplyser om at driftskostnadene vil øke med 100 millioner kroner i 2019. Dette er for å forberede seg på vekst i Europa etter EUs plastdirektiv. På kortere sikt er selskapet spent på løsningene i blant annet Western Australia og Skottland.EUs plastdirektiv setter mål om at 25 prosent av plasten som brukes i flasker skal være resirkulert innen 2025, og 30 prosent innen 2030. Videre skal 77 prosent av plastflasker være innsamlet innen 2025, og 90 prosent innen 2029.