Yana Eganova har sendt 300 søknader, men får ikke jobb i Norge

Hun har en Executive MBA-grad og har jobbet innen finans i 12 år, men opplever at det er umulig å få jobb.

- Jeg hadde ingen idé om det skulle være så vanskelig, sier amerikanske Yana Eganova (35).

Drømmen om å bo utenfor USA, sendte Yana Eganova til Norge i 2016. Da valgte hun å starte på et globalt Executive MBA-program i regi av fire skoler, blant annet Handelshøy­skolen BI.- Da jeg var ferdig med studiene, ivret jeg etter å prøve det jeg hadde lært i det norske arbeidsmarkedet, forteller hun.

I mellomtiden hadde hun nemlig truffet sin norske kjæreste, og hun ønsket derfor å bli i landet.

Det ble imidlertid ikke så lett.

Tre intervjuer

- Jeg har sendt over 300 jobb­søknader, men det virker til å være helt umulig, sier hun.Eganova har 12 års arbeids­erfaring fra selskaper som Citi og HSBC i New York, og har mottatt interne anerkjennelser og priser for å være blant de beste i selskapene innenfor sin rolle. Men i Norge har hun bare blitt innkalt til intervjuer tre ganger over en periode på ett og et halvt år.

Jeg har sendt over 300 jobb­søknader, men det virker til å være helt umulig
Yana Eganova

- Til alle disse tre stillingene, som var lederstillinger, kom jeg helt til finaleheatet. Dessverre ble ansettelsesprosessen i to av disse stoppet på grunn av organisasjonsendringer, forteller hun.

- Invitasjonene til disse intervjuene kom alle fra personer som heller ikke var norske.

De andre søknadene hennes er blitt møtt enten med høflige avslag eller øredøvende stillhet.

Ikke alene

Stillingene hun har søkt på har vært på nivå med tidligere jobber hun har hatt, men også nivåer under og nivåer over.

- Gjennom Facebook-grupper har jeg møtt mange andre i min situasjon som forteller det samme, at det er veldig vanskelig å få en jobb i Norge, til tross for at de har mastergrad eller doktorgrad.

Eganova har engasjert seg i PWN (Professional Womens Network) i Norge, der hun også er blitt valgt som leder og sitter i styret.

- Mange der forteller tilsvarende historier. Enkelte har vasket gulv eller jobbet på kafé i årevis før de får en relevant jobb, forteller hun.

Men heller ikke det har Eganova lov til.

Seks måneder

- Jeg har en arbeidstillatelse som faglært arbeider, men den stiller strenge krav. Innen seks måneder må jeg ha fått en fulltidsstilling, og jeg er nødt til å jobbe innen finans, og på et nivå som minst tilsvarer rollene jeg har hatt før. Ellers må jeg ut av landet, forteller hun.

- Jeg har hatt noen mindre oppdrag, men det er ikke nok til å fylle UDIs krav om fulltidsjobb, påpeker hun.

- Jeg synes det er et paradoks at jeg ikke kan jobbe med noe annet enn finans en liten periode for å øve opp norsken min, sier hun.Samtidig ser hun at jobb­søkere fra andre europeiske land har langt flere jobbmuligheter i Norge gjennom EØS-avtalen.

- Jeg opplever det som om det norske immigrasjonssystemet ikke er like åpent som man skal ha det til. Norge tar inn mange flytninger, og arbeidere fra andre europeiske land, men immigranter med bestemte kvalifikasjoner har ingen reelle muligheter til å tilføre verdifull og internasjonal erfaring til det norske samfunnet.

Norskkurs

Eganova har tatt flere norskkurs, og kan kommunisere på norsk.

- Men det er ikke bra nok som jobbspråk i finans, mener hun selv.

Hvis Yana Eganova gifter seg med den norske kjæresten, har hun anledning til å bli i landet.- Men jeg vil ikke at en så viktig dag i livet mitt skal gjøres i hui og hast fordi jeg blir tvunget til det, jeg vil gifte meg når jeg har lyst, og jeg vil planlegge det, sier hun.

Hun ser også skeptisk på en fremtid uten en jobb hun opplever som meningsfull.

- Jeg blir ikke lykkelig hvis jeg ikke kan bidra til samfunnet, bli utfordret og ha en hverdag med mening, sier hun.

Intervjuer i New York

Nå har Eganovas seksmånedersperiode utløpt, og hun har reist tilbake til New York for å undersøke jobbmarkedet der.

- Jeg synes det er veldig trist å forlate Norge, jeg har mange norske venner, har funnet kjærligheten, og jeg liker det norske livet, sier hun.Bare dager etter returen til USA, var hun i et intervju til en leder­stilling.

- Jeg er innkalt til intervjuer hos Morgan Stanley og JP Morgan, i begge firmaene til stillinger på høyt ledernivå, sier hun.

- Her har jeg flere jobber å velge mellom.

Hun har likevel ikke lukket døren helt for jobbmuligheter i Norge.

- Jeg har også en startup-idé som jeg vurderer. Dersom jeg lykkes med denne ideen i New York, kan jeg kanskje senere flytte virksomheten til Norge.

- Men for Norges del lurer jeg på de langsiktige konsekvensene av at faglært arbeidskraft ikke har reelle muligheter til å få jobb og bli i Norge for å skape verdi, mens andre immigranter virker velkomne, sier Yana Eganova.


Les også