Aksjesmell for Sævik-familien

Havyards aksjekurs faller kraftig fredag. På få timer er Sævik-familien påført et papirtap på flere titalls millioner. 

Per Sævik. Foto: Finansavisen.

Verftskonsernet Havyard stuper over 40 prosent på Oslo Børs fredag.Fallet kommer i kjølvannet av en børsmelding torsdag kveld der det opplyses om avdekkede avvik på forhold som i sum gir en vesentlig negativ regnskapsmessig effekt for årsregnskapet 2018. Den negative effekten er foreløpig anslått til om lag 100 millioner kroner i forhold til de rapporterte tallene, noe som medfører at selskapet kan være i brudd med lånebetingelsene. For Sævik-familien som er verftets største eier betyr det flere titalls millioner i tapte papirverdier.Med 14,3 millioner aksjer - tilsvarende en samlet eierandel på i overkant av 56 prosent - er Sævik-familien i løpet av få timer påført et tap på vel 50 millioner kroner.Også Geir Johan Bakke, Havyards konsernsjef og sjette største aksjonær, må se verdien av aksjene sine falle betydelig.Hans aksjepost på vel 1,2 millioner aksjer var ved 12-tiden fredag 3,6 millioner kroner mindre verdt enn de var torsdag. Verftet opplyste i børsmeldingen at det er i dialog med långiverne.- Videre er det satt i gang interne tiltak, samt at selskapet er i god dialog med kunder, het det. En trøst for Sævik-familien - om en noe mager en - er at offshorerederiet Havila Shipping stiger 6,5 prosent fredag på positive utsikter for offshoremarkedet i Nordsjøen. Det utgjør riktignok kun rundt 2,4 millioner kroner for familiens vel 12,1 millioner Havila Shipping-aksjer som eies gjennom Havila Holding og utgjør en eierandel på 51 prosent.