Analytiker overrasket over sterke priser

Tore Tønseth i Sparebank 1 Markets om trolige årsaker.

«Selv om vi venter høye laksepriser denne våren, er vi overrasket over de veldig sterke prisene denne uken», het det fra analytiker Tore Tønseth i Sparebank 1 Markets i en fersk oppdatering søndag.Ifølge flere kilder i industrien klatret spot-prisene til 70-kronerssjiktet, opp rundt ti kroner per kilo forrige uke. Fra et produksjonsperspektiv er dette ifølge analytikeren litt merkelig, da veksten i havet denne vinteren har vært mye bedre enn i 2018.Naturlig forklaring«Den mest naturlige forklaringen er trolig et skifte i generasjoner og oppdrettere som holder tilbake fisk som øker biomassen. Konsekvensen er at flere oppdrettsanlegg legger ned og tilbudet faller, noe som presser prisene opp til høye nivåer», forklarer Tønseth.Priser på 70-tallet har ikke vært meglerhusets «base case» for mars, men sett sammen med lave priser i januar og februar, betyr det at gjennomsnittspris for 1. kvartal kan ende opp mer på linje mer analytikerens forventninger rundt 63 kroner.«Lavere volum nå betyr selvsagt mer volum mot 2. kvartal, men det er også et signal om veldig sterk underliggende etterspørsel som synliggjøres når volumveksten avtar», skriver Tønseth i oppdateringen.Løfter kursmål De sterke spot-prisene påvirker også forward-markedet, og Fish Pool 2019 FY er nå på 61,5 kroner per kilo, opp 0,6 kroner per kilo den siste uken. Dette tilsvarer to til tre prosent høyere EBIT for de fleste oppdretterne, ifølge analytikeren.Sparebank 1 Markets har ikke gjort noen endringer i sine estimater denne uken, med unntak av The Scottish Salmon Company (SSC) hvor analytikerne har løftet kursmålet til 20 fra 19 kroner.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også