Analytikerne og markedet er skeptiske til Tesla Model Y

Tesla Model Y ble presentert for markedet torsdag. Bilen er kanskje litt for bra og litt for billig, skal vi tro analytikerne.

Torsdag kveld holdt Tesla den offisielle lanseringen av sin nye Tesla Model Y, som er crossover SUV.Bilen vil koste mellom 39.000 og 60.000 dollar i det amerikanske markedet avhengig av ekstrautstyr.Model 3, som ble lansert for to uker siden, skal koste fra 35.000 dollar. 75 prosent av delene i Tesla Model Y og Model 3 vil være like, uttalte Musk under lanseringen torsdag kveld.På den ene siden virker dette fornuftig da det muliggjør skalafordeler. På den andre siden, ifølge Adam Jonas i Morgan Stanley, vil Model Y kunne kannibalisere Model 3.Tesla virker delvis å tre ut av premiumsegmentet, og dette mottas negativt både blant analytikere og aksjonærer. Flere analytikere frykter at marginfallet ikke vil oppveies med volumøkning.- Lanseringen var skuffendre og vi ser på det som en klassisk «sell the news»-situasjon, sa CFRA-analytiker Garrett Nelson til CNBC fredag.Tesla har utvilsomt vært pionér nummer én hva gjelder utvikling av elektriske kjøretøy. I tiden fremover er det ventet vesentlig tøffere konkurranse i segmentet.- Tesla kommer til å møte vesentlig mer konkurranse hva gjelder elektriske biler fra og med 2021, sa Nelson til CNBC.Både Ford og Volkswagen har offentliggjort store satsninger som treffe markedet fra 2021.Dette mener analytikerne om Tesla nåMorgan Stanley har en «hold»-anbefaling og kursmål på 260 dollar.Investeringsbanken mener Model Y tilbyr vesentlig mer plass og komfort enn Model 3. Når prisen bare er 10 prosent høyere for Model Y mener Morgan Stanley at Model 3 kan bli kannibalisert.- Med denne potensielle katalysatoren ute av veien forventer vi at den noe forsiktige historien vil fortsette til Tesla evner å kvitte seg med markedets bekymring hva gjelder etterspørsel, kontantstrøm og likviditet, skrev selskapet i en oppdatering.Cowen har en «underperform»-anbefaling og et kursmål på 200 dollar.- Torsdagen ga ingen nyheter, ikke noe nytt om oppgraderinger av Model S og X, ingen ny programvare, ingen detaljer om første kvartal. Vi tror at lanseringen av Model Y handlet mest om å skape interesse for å kunne hente ny kapital og for å bygge markevaren, skrev selskapet i en oppdatering.Goldman Sachs anbefaler «selg» og opererer med et kursmål på 210 dollar.Bernstein har en såkalt «market perform»-anbefaling på aksjen og et kursmål på 325 dollar.Bank of America har en «underperform»-anbefaling og et kursmål på 225 dollar.Maquarie Research anbefaler «kjøp» med et kursmål på 288 dollar.Detuche Bank opererer med «hold» på Tesla-aksjen og et kursmål på 340 dollar.Oppenheimer, Baird og Canaccord anbefaler alle «kjøp» og investeringsbankene har kursmål på henholdsvis 437, 465 og 450 dollar.Tesla-aksjen faller 4,86 prosent til 275,87 dollar i handelen på Wall Street fredag kveld.Analytiker-oppdateringer er hentet fra CNBC.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også