Beste kvartal for aksjer siden 2009

Amerikanske indekser steg mest i ett enkelt kvartal siden 2009, og mest i et første kvartal siden 1998.

Publisert 29. mars 2019 kl. 21.04
Oppdatert 29. aug. 2019 klokken 20.07
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 573 ord
I kvartalets siste handelsdag stiger de toneangivende amerikanske indeksene. Dow Jones steg 0,82 prosent, S&P 500 steg 0,67 prosent og Nasdaq endte opp 0,78 prosent. Dagens handel kan ha blitt preget av USAs finansminister Steven Mnuchin som krev i en Tweet at diskusjonene mellom USA og Kina har vist seg å være konstruktive. Av nøkkeltall økte private inntekter i USA med 0,2 prosent på månedsbasis i februar mot en konsensus på 0,3 prosent. Det private forbruket seg med 0,1 prosent også svakere enn konsensus på 0,3 prosent. Oppgangen markerer den største oppgangen for den brede S&P 500 indeksen i ett enkelt kvartal siden 2009. Indeksen endte opp 12,3 prosent foran Dow Jones med en kvartalsvis oppgang på 10,3 prosent, men bak den teknologitunge Nasdaq som steg hele 15,6 prosent i kvartalet, det viser tall fra
.Om denne oppgangen skyldes fundamentale faktorer eller om det er et "suckers rally" er det uenighet om.- Den reelle læringen fra dette kvartalet er at over tid tar fundamentene kontroll, sa direktør for investeringer, Brad McMillan, hos Commonwealth Financial Network som har 161 milliarder dollar i eiendeler.- Vi så forbrukere med høy sikkerhet, høy vekst i arbeidsplasser, vekst i inntjening, selv om den var noe tregere. Når du legger alle disse sammen, sier det at de kan har vært panikk-drevne fall, men til slutt tar fundamentene kontroll, fulgte han opp.På den andre siden anbefalte aksjestrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets denne uken «» i aksjer. Hermanrud anbefaler ikke å gå helt ut av aksjer, men heller å vekte seg ned.  Harald Magnus Andreassen i samme meglerhus har en stund tegnet et dystert bilde av verdensøkonomien og finansmarkedene.På denne siden argumenteres det for at mye av potensialet er tatt ut, og at man ser svakhetstegn i flere økonomier, i tillegg til høye Pris/Bok nivåer på Oslo Børs.Synet om at det kan komme et fall i børsene til tross for sterke fundamenter kan muligens oppsummeres med ordene til Jermey Grantham  «The essence of every bubble is wonderful fundamentals, euphorically extrapolated”. Hvem som får rett vil tiden vise.Dow Jones endte opp 0,82 prosent til 25.928,68 poeng.  Hele 29 av de 30 selskapene i indeksen steg.Caterpillar var steg mest i den industritunge indeksen og endte opp 2,37 prosent. Caterpillar var fulgt opp av helseforsikrings-giganten UnitedHealth som steg 2,13 prosent, og Boeing som steg 1,87 prosent for dagen.Den eneste i rødt var industri-konglomeratet 3M som falt 0,36 prosent.S&P 500 endte opp i 2.834,41 poeng etter en oppgang på 0,67 prosentAv de 10 mest omsatte seg 7.Her utmerket bilselger-giganten Carmax seg med en oppgang på 9,54 prosent etter sterke kvartalstall.Carmax ble fulgt av den kinesiske nettgiganten Alibaba som steg 2,66 prosent. Wells Fargo endte ned 1,55 prosent. I går ble det kjent at administrerende direktør pensjonerer seg i den skandale-pregede banken.NASDAQ endte opp 0,78 prosent til 7.729,32 poengAlle de ti mest omsatte steg.Dagens vinner blant disse var bildelingstjenesten Lyft som gjorde sin debut i aksjemarkedet i dag. Aksjen endte opp 8,36 prosent til 80,54 dollar. Aksjen var på et tidspunkt opp over 20 prosent.Legemiddelselskapet Celgene steg 7,88 prosent etter at det ble gitt grønt lys for for oppkjøp av selskapet fra to proxy-holdere.Semiconductor selskapene Micron Technologies og Western Digital endte opp 5,06 og 5,05 prosent henholdsvis.VIX indeksen, ofte referert til som fryktindeksen, falt 4,44 prosent til 13,79.De lange rentene steg i kvartalets siste handelsdag, les mer om utviklingen i første kvartal .Gullprisen steg 0,16 prosent til 1292,17 dollar