Dette tror Goldman om utviklingen i handelskonflikten

Investeringsbanken argumenterer for at konflikten går inn i tre faser.

Publisert 4. mars 2019 kl. 19.39
Oppdatert 4. mars 2019 klokken 23.31
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 298 ord

I dag kom nyheten om at handelkonflikten mellom USA og Kina kan være historie ved månedsskiftet mars-april.Forhandlingene skal være inne i en avsluttende fase, og partene planlegger et møte på Trump-resorten Mar-a-Lago mot slutten av mars.Skulle en avtale komme på plass vil det bety at den amerikanske tollen på ti prosent på kinesiske varer kan reduseres eller opphøre.  I tillegg vil risikoen for en toll på hele 25 prosent, som Trump har truet med, falle bort.Men... Skal man tro Goldman Sachs er det ikke riktig så enkelt. Investeringsbanken er tydelig på at det er fremskritt i forhandlingene, men forventer at toll på noen varer fortsatt vil bli praktisert i tiden fremover.- Vårt «base case» er at det vil komme på plass en avtale som opprettholder noen av de amerikanske tariffene. Det kan være at disse vil bli opphevet stegvis etterhvert som forskjellige forpliktelser i avtalen blir møtt. Uansett, vi forventer at noen av tariffene vil bli opprettholdt inn i 2020, skrev Goldman i en rapport, ifølge CNBC.1, 2, 3Ifølge Goldman vil prosessen med å komme til en enighet bestå av tre faser, skriver CNBC.Først vil den amerikanske og kinesiske delegasjonen fortsette å møte hverandre i ukene som kommer for å komme til enighet på punkter der det fortsatt er avstand.Videre, vil sannsynligvis de to presidentene, Donald Trump og Xi Jinping, møtes ved Mar-a-Lago for å bli enige om det siste, skal man tro investeringsbanken.Goldman tror at det er 75 prosent sannsynlighet for at presidentene vil offentliggjøre en formell avtale hvis møte mot slutten av måneden blir en realitet, ifølge CNBC.Den tredje fasen, den mest kompliserte og usikre, omhandler hvordan avtalen vil bli håndhevet og hvordan eventuelle tollsatser vil settes. Her ser investeringsbanken for seg flere scenario, men det forventes hard styring og krav om opprettholdelse fra amerikansk side.