DNB Markets om raske skifter i finans

Valutastrateg: U-svinger og skudd for baugen.

Publisert 26. mars 2019 kl. 08.30
Oppdatert 26. mars 2019 klokken 08.31
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 448 ord
I dagens morgenrapport fra DNB Markets trekker valutastrateg Magne Østnor frem nok et eksempel hvor fort det kan skifte i finansmarkedene.- Bare to måneder etter at vi avsluttet et svært ruskete 4. kvartal, var forventningene til svingninger i flere markeder nær historisk lave. I aksjemarkedet i USA (VIX-indeksen), i det amerikanske statsrentemarkedet (MOVE-indeksen) og i valutamarkedet (Deutsche Banks valutavolatilitetsindeks) pekte forventningene i retning av smult farvann, til tross for at Brexit, handelskrig, resesjonsfrykt og andre bekymringer levde i beste velgående, skriver han tirsdag.- Skudd for baugenØstnor tror u-svingen blant sentralbankene (dog med unntak av Norges Bank) bør tillegges en del vekt.- Men også at nøkkeltallene den siste tiden i mindre grad har overrasket, og at divergensen mellom de største landene har vært begrenset. I så måte ble forrige uke et vendepunkt. For det første var det nok mange som stilte seg spørsmålet hva det var Fed visste som gjorde dem så bekymret for fremtiden. Og for det andre traff de svake tyske PMI-tallene en nerve, fortsetter strategen.- Også ECB så overraskende mørkt på fremtiden, og PMI-tallene gjorde det litt vanskeligere å stole på at det har vært midlertidige faktorer bak vekstbremsen den siste tiden, legger han til. DNB Markets mener markedsreaksjonene siden fredag må sees i lys av at tiltroen til sentralbankenes evne til å støtte opp under økonomien har fått seg et skudd for baugen.- I de siste årene med utradisjonell pengepolitikk har det ofte vært slik at svake nøkkeltall har vært godt nytt for finansmarkedene, fordi svake nøkkeltall har betydd ytterligere sentralbankstimulans. En sammenheng så veletablert at den har fått sitt eget navn; «Central bank put». Nå virker det imidlertid som om et skifte i sentralbankutsiktene ikke lenger er tilstrekkelig for at markedsaktørene er villige til å ta på seg mer risiko, men at det også fordrer et solid vekstbilde, skriver Østnor videre.- Plaster på infeksjonenEnden på visa blir ifølge strategen at sentralbankenes reaksjonsfunksjon endres, og markedsutviklingen blir viktigere for sentralbankene fremover.- Gårsdagens tyske Ifo-indeks var som et plaster på infeksjonen. At indeksen steg med nesten ett poeng til 99,6 var ihvertfall nok til å bidra til et løft i europeiske aksjer i går. Detaljene var imidlertid ikke like oppløftende. Vekstbekymringene har sitt utspring i industrien, og denne underindeksen falt for syvende måned på rad til det laveste nivået på tre år, og peker i retning av at problemene i den eksportorienterte industrien langt fra er over, fortsetter strategen.- Oppsiden får være at smitteeffektene til innenlandsk etterspørsel foreløpig virker å være begrensede. Det er indeksene for tjenestesektoren og bygg og anlegg som løfter samleindeksen, oppsummerer Østnor.Toneangivende Europa-børser endte likevel ned i går.Britiske FTSE 100 falt 0,4 prosent, tyske DAX 0,2 prosent og franske CAC 40 0,2 prosent.