- En viktig faktor bak oppgangen i aksjemarkedet

Hendelsene det ifølge Lars Mouland og Nick Pausgaard Fisker i Nordea Markets er verdt å følge med på denne uken.

Svake PMI-tall fra industrien i Eurosonen sendte rentene kraftig ned på fredag, og etterhvert også aksjemarkedet. Målingen har falt mye siden i høst og flere analytikere trodde nå på et oppsving i industrien. Skuffelsen ble derfor stor når indeksen falt videre i februar fra 49.5 til 47.6.«Det er blant annet et markant fall i nye ordrer som trakk indeksen ned. På fredagen fikk vi igjen rykter om mulig amerikansk toll på biler. Tidspunktet kan neppe bli verre», skriver Lars Mouland og Nick Pausgaard Fisker i Nordea Markets' morgenrapport.På den andre siden forble den europeiske tjeneste PMI på uendrede nivåer. Tjenesten utgjør en betydelig større del av økonomien, slik at det europeiske vekstbilde ikke er så galt som industri-tallet indikerer.Tyske 10-årige statsobligasjonsrenter falt under nullstreken og amerikanske 10-års renter falt nesten 10 basispunkter, noe som betyr at rentekurven mellom tre måneder og 10 år nå er invertert i USA. «Dette har tidligere vært et signal om at en resesjon er rett rundt hjørnet, noe som også gjorde aksjemarkedet bekymret og drev kursene ned nær to prosent ned på fredag», heter det fra Mouland og Pausgaard Fisker.Rentemarkedet i USA priser nå at første rentekutt kommer i løpet av det neste året. Nordea Markets tror det er vanskelig å sammenligne nivået på lange renter med tidligere episoder, siden vi har vært gjennom flere år med massive støttekjøp av obligasjoner fra verdens sentralbanker, noe som har presset ned rentenivået.«Det lave rentenivået er bakt inn i vurderingen av aksjer og har vært en viktig faktor bak aksjemarkedsoppgangen de siste årene. Når rentene snudde oppover, ble det vanskeligere å rettferdiggjøre aksjekursene ettersom inntjeningen ikke steg like mye», heter det fra duoen.Både aksjefallet i februar og i 4. kvartal i år startet etter kraftig renteoppgang ukene før.«At rentene har falt mye siden oktober, har gjort at aksjemarkedet har tatt igjen nesten 3/4 av aksjenedturen - til tross for svakere inntjeningsutsikter», skriver Mouland og Pausgaard Fisker i rapporten.Opprør mot MayDet er opprør mot Theresa May i henne eget parti, etter hennes håndtering av Brexit og hun kan miste jobben som statsminister denne uken. «Etter planen skal parlamentet stemme over hennes Brexit-avtale nok en gang tirsdag eller onsdag. Hvis avtalen ikke blir godkjent, ser det ut som Storbritannia har valget mellom hard Brexit eller å trekke utmeldingen sin fullstendig, noe som åpner døren for en ny folkeavstemming. Som vanlig er det stor usikkerhet rundt gangen videre i denne saken», skriver duoen. USAs president Donald Trump ble frikjent mot anklager om samarbeid med Russland i valgkampen av Mueller-etterforskningen. «Prosessen har løftet frem flere andre tvilsomme forhold i kretser rundt Trump og ført til domfellelser av sentrale personer i valgkampen», skriver Mouland og Pausgaard Fisker.Viktigst i dagDet viktigste nøkkeltallet i dag blir ifølge Nordea Markets-økonomene de tyske IFO-tallene. De mener tallene mest sannsynlig kommer til å følge de svake PMI-tallene. I tillegg får vi regionale industriindikatorene fra Dallas og Chicago Fed.Ellers får vi norske ledighetstall fra både AKU onsdag og NAV fredag denne uken. Torsdag blir fokus ifølge Mouland og Pausgaard Fisker på tyske inflasjonstall og svenske detaljhandelstall. Fredag får vi også tall fra norsk detaljhandel, samt amerikanske og europeiske inflasjonstall.