Et lite Kina-sjokk utløser kraftig børsfall

Ng Han Guan

- Markedet er helt klart skuffet.

Asiatiske børser faller til dels kraftig fredag.I Tokyo går Nikkei tilbake 2,0 prosent til 21.021,35, mens den bredere Topix-indeksen er ned 1,8 prosent.Fast Retailing, Softbank og Fanuc trekker ned.Endelige tall viser at BNP i Japan steg 0,5 prosent fra 3. til 4. kvartal, mot ventet 0,4 prosent.I Kina trekker large cap-indeksen ned hele 3,1 prosent, mens Shanghai Composite-indeksen faller 3,2 prosent.I Hongkong står Hang Seng i minus 1,5 prosent.Et lite Kina-sjokkTall fra kinesiske myndigheter viser et overskudd i handelsbalansen på 4,1 milliarder dollar, ned fra 39,2 milliarder dollar i januar.Konsensus pekte ifølge vår makrokalender mot 26,4 milliarder dollar i overskudd.Eksporten (målt i dollar) stupte 20,7 prosent på årsbasis, mot et ventet fall på 4,8 prosent. Importen falt 5,2 prosent, mot ventet 1,4 prosent.- 20 prosent fall er et stort tall. Jeg tror markedet helt klart er skuffet over dette. Men for å sette ting i perspektiv, har vi lenge snakket svakere vekst globalt og i Kina en stund nå, så helt uventet er det ikke å se et negativt tall, sier direktør og porteføljeforvalter Sarah Lien i Eastspring Investments (Singapore) til CNBCs «Capital Connection».Analytikere advarer likevel mot ikke å tolke for mye inn i tallene, grunnet timingen av den kinesiske nyttårsfeiringen.Lien legger til at Eastspring fortsatt er «veldig bullish» på Kina, og peker på et sterkt voksende hjemmemarked og «plenty av muligheter» for investorer.Hyundai-smellEllers i Asia- og Stillehavregionen er Kospi-indeksen i Sør-Korea ned 1,3 prosent, blant annet grunnet Hyundai som faller over tre prosent. Sydney-børsen faller rundt prosenten, der finansaksjer utmerker seg negativt i et bredt fallende marked.Følg utviklingen her.