Flygigant faller kraftig etter tall

Michael Probst

Høyere drivstoffkostnader tynger.

Den tyske flygiganten Lufthansa legger torsdag frem tall for fjorårets fjerde kvartal. Det justerte driftsresultatet ble bare litt svakere sammenlignet med 2017, til tross for høyere drivstoffpriser og engangskostnader knyttet til integrering av deler av tidligere Air Berlin.Selskapet melder om et resultat etter skatt på 343 millioner euro i fjerde kvartal 2018, mot 560 millioner euro samme kvartal året før. Det tilsvarer en nedgang på 38,8 prosent.Analytikerne hadde på forhånd ventet et resultat etter skatt på 226 millioner euro.Det justerte driftsresultatet ble på 378 millioner euro, mot 423 millioner året før, og ventet 419 millioner euro.For hele 2018 ble det justerte driftsresultatet 2,8 milliarder euro, ned fra 3 milliarder euro i 2017. Her var det ventet 2,8 milliarder euro.Lufthansa-aksjen faller markert på børsen i Tyskland etter rapporten. I skrivende stund er aksjen ned fem prosent.Selskapet skriver i rapporten at det venter stabile marginer og en fortsatt inntektsvekst i 2019. Kostnadsreduksjoner vil være viktige for å motvirke høyere drivstoffpriser, skriver selskapet. De økte drivstoffkostnadene ventes å beløpe seg til 650 millioner euro i 2019.- Vi fortsetter å jobbe videre med reduksjon av enhetskostnader år for år, sier finansdirektør Ulrik Svensson i rapporten.Kvitter seg med A380I går meldte Lufthansa at det slenger seg på en trend i flybransjen, nemlig å kvitte seg med store firemotors fly. Selskapet skal mellom 2022 0g 2023 redusere flåten av Airbus A380-fly fra 14 til åtte fly.I tillegg til en eksisterende ordre på Boeing 777-fly som vil komme til flåten i 2020, skal Lufthansa nå bestille hele 20 Boeing 787-maskiner og 20 Airbus A350-maskiner.Listeprisen på investeringen skal være hele 12 milliarder dollar, men flyselskapet sier at det har forhandlet seg til en prisreduskjon, som er vanlig ved slike store ordre.Lufthansa vil dermed fokusere på å operere langdistanseflyvninger med tomotors fly i fremtiden. Også konkurrenten Air France kjører den samme strategien, og skal halvere A380-flåten de kommende årene, ifølge Businesstraveller.