Hydro-analytiker: - Et steg i riktig retning

Hydro-aksjen klatrer på Oslo Børs onsdag.

Norsk Hydro opplyste tirsdag at selskapet har blitt enige med brasilianske myndigheter om å få en uavhengig tredjepartsvurdering av to allerede avgitte eksterne rapporter som har konkludert med at det er trygt å trappe opp igjen produksjonen ved Alunorte.Både miljødirektoratet SEMAS og University of Campina Grandev har tidligere konkludert med at Alunorte trygt kan gjenoppta normal produksjon.- Vi venter at den nye vurderingen vil resultere i at anlegget igjen kan trappe opp produksjonen og at dette nå vil kunne skje noe raskere enn det som i dag ligger i konsensusforventningene. Vi venter en positiv reaksjon i aksjen ved åpning, skriver DNB Markets.Aksjen er hittil i dagens handel opp 3,3 prosent til 35,05 kroner.Alunorte har fortsatt kun halv produkjson etter at Hydro i fjor ble pålagt å redusere produksjonen ved anlegget, som er verdens største aluminaraffineri. Det skjedde etter oversvømmelser og utslipp ved anlegget.Positiv utviklingAnalytiker Eivind Sars Veddeng i DNB Markets mener ifølge TDN Direkt at utviklingen er positiv ettersom Ministerio Publico har vært blant de mest kritiske aktørene i Alunorte-prosessen.- Dette er vel første gang Ministerio Publico ikke motsetter seg en åpning av Alunorte, gitt en positiv konklusjon på den gjennomgangen. I hvert fall fra utsiden har det virket som det har vært ganske stor uenighet mellom Hydro og Ministerio Publico, så det er et skritt i riktig retning, sier Veddeng, ifølge nyhetsbyrået.Parallelt har den føderale domstolen i Belem innkalt til høring 4. april mellom Alunorte og Ministerio Publico. Retten har utnevnt to tekniske eksperter, som er gitt 60 dager til å gjennomføre en evaluering og minst 30 dager til en formaliseringsprosess.Angrep har kostet over 300 millioner En uke etter at Hydro ble utsatt for et cyberangrep går det meste av produksjonen på normal kapasitet, gjentar selskapet.I Extruded Solutions, forretningsområdet som er mest berørt, er produksjonen nå på 70-80 prosent, opplyses det. Unntaket er forretningsenheten Building Systems, hvor produksjonen står nesten stille.- Det er ennå for tidlig å gi en detaljert oversikt over de finansielle effektene av angrepet. Basert på en foreløpig evaluering er den estimerte finansielle effekten for den første hele uken etter cyberangrepet på rundt 300-350 millioner kroner. Det meste av dette kommer fra tapte marginer og volum i forretningsområdet Extruded Solutions, uttalte selskapet tirsdag.