- I tråd med vårt syn om en renteøkning

Sjefanalytiker om ukens viktigste hendelser.

Aksjer i USA endte ned for femte dag på rad på fredag og rentene falt etter svake sysselsettingstall. Men ifølge sjefanalytiker Erik J. Bruce i Nordea Markets var budskapet blandet og reaksjonene ganske forsiktig.I Asia er stemningen bedre med oppgang i Japan og Kina. Litt svake enn ventede tall for nye lån i Kina ble møtt av løfter om ytterligere stimulerende poltikk fra sentralbanken. Futures på S&P er nå uendret.«Litt mer negative handelsnyheter ifølge Financial Times denne helgen enn forrige. Mens signalene sist helg var at en avtale kunne nås sent mars, er meldingene nå at april eller senere er mer realistisk» skriver Bruce i morgenrapporten mandag.Det er ifølge sjefanalytikeren sanksjonsmuligheter dersom Kina ikke følger avtalene som skal være vanskeligste spørsmål. Men selv om det ser ut til å ta lengre tid er meldingen at det gjøres framskritt, ifølge Bruce. Les også: Sterk sluttspurt hindret ikke røde tall på Wall StreetØyner renteøkning Mandag morgen kommer underliggende inflasjon for februar som Nordea Markets venter inn på 2,1 prosent over året.«Det er uendret fra januar og en tidel over Norges Banks anslag. Vårt anslag innebærer at inflasjonen de siste månedene har vært veldig nær Norges Banks anslag og er i tråd med vårt syn om en renteøkning på torsdag neste uke», heter det fra Bruce.Vi får også tall for den tyske industriproduksjonen i januar. Konsensus venter en vekst på 0,8 prosent over måneden.«Industriproduksjonen falt hver av de siste fire månedene i 2018 Det har ikke skjedd siden 2008-2009. Dagens tall blir viktige for å avgjøre om nedturen er midlertidig eller ikke», heter det i rapporten.På fredag fikk vi industriordre for januar som ikke lovet spesielt godt. De falt med 2,6 prosent over måneden.«I det korte løp er det ikke alltid spesielt bra sammenheng mellom ordrene og produksjonen og generelt har ordretallen vært på den sterke siden i det siste relativt til produksjon. Og industritallene for januar fra Frankrike, Spania og Italia var alle overaskende sterke», skriver sjefanalytikeren.Dagens amerikanske detaljhandelstall for januar er ifølge Bruce imøtesett med spenning, etter en svak desember.Konsensus er for en nullvekst i den overordnede indeksen og en vekst i indeksen utenom biler og drivstoff på 0,6 prosent over måneden.«Framover regner vi med bra detaljhandel i USA. Forbrukertilliten er igjen nær historiske nivåer, sysselsettingen øker og det er grei reallønnsvekst».Brexit-prosessenDenne uken blir avgjørende for utfallet av Brexit-prosessen. Tirsdag stemmer parlamentet over Theresa Mays nye avtaleforslag. Det er lite som er endret i det etter den markante nedstemming i januar. Konsensus er at Theresa May går på et nytt tap, men at det det blir mindre enn sist.«Blir det nei, skal parlament stemme igjen onsdag. Denne gangen om parlamentet ønsker en hard Brexit. Det blir ventelig et nei. Blir det utfallet, stemmes det torsdag om parlamentet ønsker utsettelse av Brexit-datoen (29 mars). Det tror vi blir tilfellet, men hvor lang utsettelse er mer usikkert», mener Bruce.Han mener utviklingen i pundet indikerer at markedet i høy grad priser inn en utsettelse.«Det handler nær de høyeste nivåene mot euroen og krona på mer enn to år».Fortsatt bra vekstTirsdag får vi Norges Banks regionale nettverksundersøkelse. Nordea Markets venter at denne indikerer fortsatt bra norsk vekst i 1. kvartal 2019.«Vi tror undersøkelsen indikerer kvartalsvis vekst på 0,6-0,7 prosent veldig nær Norges Banks anslag på 0,7 prosent. Med undersøkelsen har Norges Bank fått de viktigste dataene før den fredag setter strek for beregningen av ny renteprognose (publiseres 21 mars)», skriver Bruce i rapporten.Tirsdag får vi også amerikanske og svenske inflasjonstall. Onsdag får vi tall for den europeiske, torsdag kinesisk industriproduksjon mens uken rundes av med amerikanske forbrukertillit samt Empire industriindikatoren.


Les også