- Kan markere et vendepunkt for selskapet og aksjen

Meglerhus mener Øystein Stray Spetalens offshorerederi er priset altfor lavt.

Standard Drilling meldte torsdag om kontrakter for videre utleie tre av sine fem heleide plattform forsyningsskip (PSV); «Standard Princess», «Standard Supplier» og «Standard Provider». Til sammen har de fått arbeid imellom 460 og 470 dager, i tillegg til opsjoner på forlengelse.Da Finansavisen var i kontant med styreleder Marin Nes torsdag, ville han ikke oppgi dagratene, men uttalte at de gir et positivt EBITDA-resultat etter administrative kostnader.Analytiker Turner Holm i Clarksons Platou Securities anslår at raten for at den korteste kontrakten ligger på rundt 13.500 dollar pr. dag, og at de to lengste kontraktene gir om lag 16.500 dollar, tilsvarende 141.000 kroner, daglig. Disse ratenivåene vil generere en betydelig kontantstrøm, ifølge Holm.«Etter vårt syn kan disse kontraktene markere et vendepunkt for selskapet og aksjen», skriver analytikeren i en oppdatering.«Få offshorerederier har generert kontanter av betydning i oppturen så langt, men vi venter at Standards Q2- og Q3-resultater vil illustrere en reversering av den trenden», fortsetter han.- Grunnlag for optimismeEtter det Finansavisen erfarer har rederiet driftskostnader på cirka 5.500 pund – rundt 62.000 kroner – pr. dag for sine store skip. Med dagrater i størrelsesordenen 140.000 kroner gir det et brutto resultatbidrag før administrative kostnader på rundt 26 millioner kroner i året for hvert av skipene.- Disse kontraktene og ratene som betales bekrefter at det er grunnlag for vår optimisme med tanke på utviklingen i supplymarkedet i Nordsjøen i vår og sommer. Vi ser en hyggelig utvikling, sa Nes.Holm påpeker at rederiet nå har sikret seg en solid kontantstrøm for alle sine heleide fartøyer gjennom andre kvartal og -for flere av dem – inn i tredje kvartal, samtidig som de opprettholder noe tilgjengelig kapasitet for resten av flåten inn i den sterke sommersesongen.- Vår strategi for å ta oss gjennom vinteren med kortere kontrakter og god utnyttelse har gjort at vi nå er i en posisjon til å slutte ut båter på rater som reflekterer vår optimisme om et bedre PSV-marked, sa Nes.Clarksons-analytikeren legger til at også flere av rederiets deleide PSV-er gjør det bra i et relativt sterkt spotmarked «hvor vi ser et unormalt oppsving i ratene vel i forkant av det typiske sommer-rushet».Ifølge meglerhuset er spotratene i Nordsjøen opp 35 prosent hittil i år sammenlignet med 2018.- Priset for lavtTorsdag løftet Standard Drillings aksjekurs seg med rundt to prosent på Oslo Børs, og oppturen fortsetter fredag. Rundt lunsjtider er aksjen opp ytterligere fire prosent til 1,24 kroner.Holm i Clarksons Platou mener aksjen skal videre opp.«Etter vårt syn er Standard priset for lavt, spesielt med kontraktstrømnivåene som vi estimerer fra de nye kontraktene», skriver han.«Vi mener Standard Drilling er bra posisjonert til å fange oppsidepotensialet i et offshoremarked i bedring med sin sterke balanse, høyspekkede flåte og, fra et aksjeperspektiv, «rock bottom»- verdsettelse».Meglerhuset opprettholder en kjøpsanbefaling og kursmål sitt på 1,85 kroner. Det er 50 prosent høyere enn fredagens aksjekurs som priser rederiet til vel 700 millioner kroner.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også