Kjendisinvestorer fortsetter å hamstre oljeaksjer

Selv om Sveaas, Austbø og Sundt-familien satt med store tap på Panoro Energy ved årsskiftet, fortsatte de å kjøpe. Det er i ferd med å betale seg.

Publisert 14. mars 2019 kl. 07.03
Oppdatert 14. mars 2019 klokken 08.43
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 470 ord
Konsernsjef John Hamilton i oljemyggen Panoro Energy var svært fornøyd med å få Christen Sveaas, Edvin Austbø og Sundt-familien inn på eiersiden da selskapet hentet 30 millioner dollar, eller om lag 255 millioner kroner, gjennom en rettet emisjon i forbindelse med oppkjøpet av OMV Tunisia Upstream i november i fjor.Uheldigvis for investorene sammenfalt emisjonen - som ble gjort til kurs 16,10 kroner - med høstens oljeprisras. Det sendte aksjekursen rett ned.Ved årsskiftet var en tredjedel av selskapets børsverdi skrelt vekk, noe som betød store urealiserte verditap for de norske investorene som hadde satset flere millioner hver.Aller verst var det for Sveaas som rett før nyttår hadde et urealisert tap på nær 30 millioner kroner gjennom investeringsselskapet Kistefos. Sundt-familien hadde et papirtap på rett under 11 millioner kroner, mens Austbø var nær 4 millioner kroner i minus.
De rutinerte investorene lot seg imidlertid ikke skremme, og fortsatte like godt aksjeshoppingen. Onsdag kontrollerte Kistefos rundt 10 prosent av aksjene i selskapet, hvilket betyr at Sveaas-selskapet har økt eierandelen med vel 2 prosent poeng siden nyttår, og nå eier Panoro-aksjer for om lag 100 millioner kroner.Panoro-aksjen sluttet akkurat på emisjonskursen onsdag etter en opptur på vel 34 prosent siden nyttår. På det høyeste i år har aksjen blitt omsatt for nær 19 kroner. Tirsdag kunne Panoro melde- 2018 var unektelig et transformerende år for Panoro Energy, slo konsernsjefen fast i forbindelse med fremleggelsen av rapporten for fjerde kvartal 2018.
Hamstrer videreEtter et nytt aksjekjøp i forrige uke, har Sundt-familiens investeringsselskap økt beholdningen med vel 40 prosent siden nyttår og eier nå 2,84 millioner aksjer, som basert på onsdagens sluttkurs er verdt rundt 46 millioner kroner. Austbø sitter nå med 1,14 millioner aksjer gjennom selskapet Alden AS. Siden nyttår har han kjøpt 438.150 aksjer. Disse er verdt 18,4 millioner kroner.Aller mest aksjer har imidlertid Sveaas og Kistefos sikret seg.Samtidig har aksjekursen steget kraftig.Selskapets børsverdi passerte onsdag ettermiddag én milliard kroner.Andre store aksjonærer er Fredrik Sneve, Solon-styreleder Simen Thorsen, Torstein Tvenge, Ketil Skorstad og Hermine Midelfart.  DNO er også en betydelig eier etter at oljeselskapet solgte sine Tunisia-eiendeler til Panoro i fjor sommer.Ser store vekstmuligheter at selskapets første last med Rhemoura-olje, på om lag 151.000 fat, ble løftet fra La Shkirra-terminalen i Tunisia 6. mars.I tillegg ble det opplyst at det forventes at om lag 40.000 fat råolje, netto til Panoro, vil bli løftet fra Aje-feltet offshore Nigeria i løpet av mars.Selskapet som har base i London er også medeier i Dussafu-feltet utenfor Gabon der den første oljen ble produsert i fjor høst.Selskapets nettoproduksjon var seks ganger høyere ved slutten av året enn ved begynnelsen.- Vi har allerede identifisert snarlige organiske vekstmuligheter på tvers av feltene våre for å øke produksjonen inn i 2020, supplementert ved hjelp av leteboring, sa han, og opplyste samtidig at selskapet vil delta i boringen av minst 6 letebrønner i løpet av de neste 15 månedene.