Kritisk havn for tørrlastmarkedet er gjenåpnet

Photography Project

Port Hedland, verdens største eksporthub for jernmalm, er "open for business" igjen etter herjingene til syklonen «Veronica».

Som følge av syklonen «Veronica» besluttet havnemyndighetene i Pilbara-regionen i nordvest-Australia fredag å stanse alle shippingaktiviteter fra Port Hedland, verdens største eksporthub for jernmalm.Sammen med havnene Dampier og Cape Lambert, står Port Hedland for rundt 57 prosent av de totale jernmalmvolumene fraktet via sjøveien, og rundt 48 prosent av alle Capesize-laster, ifølge Cleaves Research.«Veronica» bidro dermed til å sende capesize-ratene ned til et nytt bunnpunkt tirsdag. Fallet var på 6,7 prosent til 3.763 dollar - et nivå som ikke er sett siden markedet bunnet ut for vel tre år siden.Heldigvis for markedet er slike stormer av svært forbigående art, og Fortescue Metals Group opplyser at Port Hedland ble gjenåpnet tirsdag morgen lokal tid, og at Fortescue gjenopptok frakt av malm lagret ved havnen senere samme dag.Syklonen førte også til at jernbanedriften i området ble midlertidig stanset lørdag, men denne ventes å bli åpnet igjen onsdag. Det opplyses at gruve- og prosessoperasjonene har fortsatt gjennom helgen og at det er tilstrekkelig med lagret jernmalm ved Port Hedland til at shippingaktivitetene kan starte opp igjen.- Fortescue jobber nå med kunder for å lage nye planer om forsendelser som ble utsatt som følge av nedstengningen av havnen, skriver selskapet. Også havnene Dampier og Ashburton er åpne igjen, ifølge TDN Direkt. I tillegg til syklonen som var av svært kortvarig karakter, tynges tørrlastmarkedet av stor usikkerhet knyttet til gruvegiganten Vales eksportkapasitet i etterkant av demningsulykken for rundt to måneder siden. Pareto Securities mener risikoen er på oppsiden.


Les også