Må betale ConocoPhillips 70 milliarder

Publisert 9. mars 2019 kl. 07.20
Oppdatert 9. mars 2019 klokken 08.18
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 184 ord
Venezuela må betale ConocoPhillips 8 milliarder dollar som kompensasjon i en ti års rettighetskonflikt.Verdensbankens voldgiftsdomstol ICSID har besluttet at Venezuela brøt internasjonal lov da de tok over to oljeprosjekter som tilhørte ConocoPhillips i 2007.Summen er like stor som det søramerikanske landets valutareserver og tilsvarer litt i underkant av 70 milliarder norske kroner etter dagens kurs.Kelly B. Rose i ConocoPhillips sier de er glade for utfallet av beslutningen.– Den opprettholder prinsippet om at regjeringer ulovlig ikke kan ta over private investeringer uten å betale kompensasjon, sier hun.I 2007 ble alle privatdrevne oljefelt i Venezuela tatt under statlig kontroll. Samtlige oljeselskap bortsett fra ConocoPhillips undertegnet en overtakelsesavtale med myndighetene. Venezuelanske myndigheter truet med å ekspropriere selskapets eiendommer hvis de ikke gikk med på avtalen.Det blir trolig svært vanskelig for oljerike Venezuela å betale regningen. Halvparten av landets økonomi har hatt en nedgang på 50 prosent siden 2013, ifølge nyhetsbyrået AP. I tillegg sliter landet med høy inflasjon.Venezuela står overfor 20 saker i voldgiftsdomstolen til Verdensbanken, mer enn noe annet land i verden. Landet skylder i dag rundt 150 milliarder dollar til kreditorer rundt om i verden.(©NTB)