Nå er det igjen full fyr i obligasjonsmarkedet

Etter at obligasjonsmarkedet ble truffet av en perfekt storm i fjor høst, er det nå full fart med flere dealer i vente. DNB-topp observerer ny trend blant investorene.

- Vi ser at aktiviteten har tatt seg veldig opp de siste to ukene, sier Peter Behncke, leder for investment banking i DNB, til Hegnar.no.Det nordiske obligasjonsmarkedet ble i fjor høst truffet av det han omtaler som en perfekt storm.I løpet av kort tid falt oljeprisen mer enn 20 dollar fatet og børsene stupte. Det førte til en kraftig økning i kredtittpåslagene, og dermed stengte i praksis vinduet for nyutstedelser.Nå står imidlertid vinduet på tilnærmet vidt gap igjen etter at uroen har lagt seg og børsene har kommet opp. Selskapene, både kjente og ukjente, rusher til obligasjonsmarkedet for å låne penger av velvillige investorer.DNBs investment banking-sjef forteller at flere av utstederne hittil i år er i markedet for aller første gang, noe som oppfattes som svært positivt.- Når markedet ikke bare tar selskaper de kjenner fra før er det er et veldig godt tegn. Da er markedet åpent, slår han fast. Rekord-dealEn av førstegangsutstederne er Ekornes som mandag fikk inn to milliarder kroner i det som er årets hittil største norske high yield-plassering, og den nest største i kroner noensinne. Etter et avblåst forsøk på å gjøre transaksjonen i fjor høst, fikk meglerne hos DNB Markets, sammen med kollegene i SEB og SpareBank 1 Markets, denne gangen en enorm respons på lånet som ble plassert til en kupongrente på 3 måneders NIBOR pluss et rentepåslag på 7 prosent.- Når vi går ut med Ekornes og får så stor interesse, sier det noe om dybden i markedet som også er viktig for oss. Dette er et navn som tiltrakk seg betydelig interesse fra alt fra de veldig store profesjonelle investorene til mindre, private aktører, forteller Behncke.- Derfor mener vi den aktiviteten vi ser nå er veldig interessant fordi den muliggjør at nye utstedere kan komme til markedet og hente kapital.For tidlig for rigg og supplySpesielt Norden oppleves som en relativt trygg havn med sitt stabile politiske klima.- Uroen er høyere ellers i Europa med blant annet Brexit som spøker, så det å gjøre en transaksjon i Norden oppleves for mange investorer å være gunstigere.Selv om markedet er åpent også for nye selskaper, betyr ikke det at investorene ikke er selektive.- Det er fremdeles tidlig for tungt oljerelaterte selskaper med kontantstrømutfordringer, sier Behncke.Meglerhuset var riktignok med på å utvide oljeselskapet Siccar Point Energys eksisterende lån med ytterligere 100 millioner dollar i starten av måneden, også da sammen med SpareBank 1 Markets, samt Pareto Securities. Da var imidlertid gjeldsbetjeningsevnen i fokus – ikke oljen, ifølge Behncke.Selskaper som må belage seg på å vente på tilgang til obligasjonsmarkedet er aktører innen rigg og offshore der flere fortsatt sliter med stram likviditet.- Det kommer til å ta tid før vi får noen obligasjoner med store volumer i markedet fra riggselskaper og offshore serviceskipsrederier. Grønn trendMens enkelte oljerelaterte sektorer fortsatt opplever avmålt interesse, er det motsatte tilfelle for utstedere av såkalte grønne obligasjonslån – lån som skal gå til miljøvennlige formål.- Investorene ønsker å investere ansvarlig i mye større grad enn før, fastslår DNB-toppen.Spesielt i Sverige er det gjort veldig mye grønne obligasjoner. I forrige uke tilrettela DNB blant annet et grønt obligasjonslån på en halv milliard svenske kroner for Baseload Capital Sweden.- Hittil år har vi faktisk gjort flere grønne obligasjonslån enn ikke-grønne i det svenske markedet, konstaterer Behncke.- Det har aldri skjedd før.Hvorvidt grønne obligasjonslån oppnår en prispremie sammenlignet med ikke-grønne, er fortsatt gjenstand for diskusjon. Mye tyder imidlertid at på at en prisfordel kan oppstå.- Det vi i hvert fall ser nå er en større ordredybde på det grønne enn før. Over tid kan det åpenbart være positivt for pris.- Veldig stor «pipeline»I tiden fremover venter DNB Markets at markedet vil holde seg sterkt, og meglerhuset har flere dealer på gang.- Vi har en veldig stor «pipeline», og vi tror det vil bli et veldig aktivt marked frem mot påske dersom rammevilkårene forøvrig opprettholdes.- Hvor lenge vil lånerushet kunne fortsette?- Det er mye kapital tilgjengelig, så det er mest et spørsmål om investorene opplever at uroen som var i markedet skaper enn bunn.- Vix-indeksen har kommet ned og hvis den holder seg i ro og det ikke oppstår mer dramatikk rundt «Brexit» eller andre geopolitiske forhold, kan markedet være åpent helt frem til sommeren.De to foregående årene har bydd på rekordstore utlånsvolumer i obligasjonsmarkedet, og Behncke åpner for at 2019 kan bli et nytt knallsterkt år.- Det er lit tidlig å si, men vi ser ikke bort i fra det, sier han.Les også: Anerkjent DNB-strateg skal jobbe for Mohn- og Rieber-eid fond