Nordea kobles til hvitvasking av 6,8 milliarder

Nordea har håndtert om lag 700 millioner euro i mistenkelige transaksjoner, skriver TDN Direkt. Det tilsvarer transaksjoner på 6,8 milliarder kroner. Det viser en gransking fra den finske allmennkringkasteren Yle, som har fått tilgang til en datalekkasje, ifølge nyhetsbyrået. YLE har delt sine funn med Aftenposten.Siden i fjor høst har de kartlagt pengeoverføringer til kunder i den nordiske storbanken.Aftenposten viser til at det ble spekulert på om saken hadde koblinger til den baltiske banken Luminor, som Nordea og DNB eide sammen, men det er altså ikke tilfelle, ifølge avisen.- Det finnes transaksjoner til DNB-kunder i det lekkede materialet, men disse kan ikke kobles til nettverket som nå rulles opp, heter det. Aftenposten viser til at de nylig fått tilgang til lekkasjen, men bare en liten del av den kan kobles til norske banker og kontoer.- Vi fant 19 millioner euro i overføringer til norske bankkonti i årene 2005-2015, men ingen av transaksjonene er koblet til det russiske myntvaskeriet som står i kjernen av avsløringene, skriver Aftenposten.Journalistenes undersøkelser av lekkasjen viser at:

  • 700 millioner euro (6,8 milliarder kroner) er sluset gjennom kontoer i Nordea-konsernet.
  • En stor del av pengene har kommet via selskaper som er registrert i skatteparadiser.
  • Blant bankens kunder finnes nesten 300 anonyme selskaper uten reell aktivitet og kapital, såkalte skallselskaper.