Nordea-økonomene: - Det er ikke tvil

Kjetil Olsen og Nick Pausgaard Fisker tror Norges Bank holder på sine signaler om ytterligere en renteøkning senere i år og mellom én og to nye økninger neste år. Torsdag skal uansett renten opp, mener duoen.

De amerikanske børsene sluttet nok en gang i positivt terreng fredag og S&P 500 hadde sin sterkeste uke på tre måneder, med en samlet oppgang på 2,9 prosent i forrige uke.«Børsene har gått svært bra siden julaften, en tålmodig amerikansk sentralbank og positive signaler fra handelssamtalene mellom Kina og USA har vært viktige drivere», skriver Kjetil Olsen og Nick Pausgaard Fisker i Nordea Markets i morgenrapporten. Les også: Tech, tech og atter tech på Wall StreetStatlige medier i Kina rapporterte på fredag om substansielle fremskritt i samtalene. Langsiktige amerikanske renter kom ytterligere ned, blant annet som følge av en svak industriindeks (New York Empire). 10 års amerikanske statsrenter kom ned fire basispunkter til 2,59 prosent.Mot strømmenNorske renter går ifølge Nordea-økonomene imidlertid litt mot strømmen i takt med forventninger til at Norges Bank fortsetter med gradvise renteøkninger. Også kronen har styrket seg i det siste. Så sent som 8. mars noterte vi 9,88, nå står EURNOK i 9,65.«Kanskje får kronen ytterligere litt drahjelp på torsdag, vi tror budskapet fra Norges Bank vil bli tolket ørlite hawkish av markedet. Det er ikke tvil, Norges Bank hever styringsrenten for andre gang i denne sykelen fra 0,75 til 1,00 prosent på torsdag», skriver Olsen og Pausgaard Fisker.Det store spørsmålet blir derfor ifølge økonomene hvordan den nye rentebanen ser ut, og hvor skremt hovedstyret er blitt av det globale bildet.«Både Fed og ECB har tråkket på bremsen og de globale vekstutsiktene er svekket siden Norges Bank kom med prognoser sist i desember. Men vi mener innenlandske forhold (vekst og inflasjon), høyere oljepris og en svakere krone oppveier, og tror derfor Norges Bank holder på sine signaler om ytterligere en renteøkning senere i år og mellom én og to nye økninger neste år», heter det fra duoen.«Dermed vil Norges Bank gå mot strømmen av sentralbanker i det siste og komme ut på den haukete siden i forhold til hva markedet nå venter», fortsetter Olsen og Pausgaard Fisker.Korte renter kan komme ifølge de to litt opp, og kronen kanskje se 9,55-9,60 i etterkant av rapporten.Rapporten blir presentert torsdag klokken 10.00.Rentemøte i FedOnsdag er det rentemøte i den amerikanske sentralbank Fed.«De vil trolig holde fast ved budskapet om at de er tålmodige og at de vil se an utviklingen før de gjør noe mer med renten. Uansett blir ikke renten rørt på dette møtet», skriver Nordea-økonomene.Usikkerheten går ifølge de to på hvor tydelige signaler Fed vil gi om å avslutte nedbyggingen av sentralbankbalansen, gjerne omtalt som kvantitative innstramminger (QT).«Markedet og vi legger til grunn at nedbyggingen stopper i 4. kvartal i år, en tidligere stopp vil gi ytterligere støtte til det positive risikosentimentet som har vært i det siste», heter det i rapporten.Kaoset fortsetterUtover disse to hendelsene er det en ganske rolig uke hva gjelder nøkkeltall. De viktigste tallene blir europeiske PMI-er på fredag.«Ellers fortsetter Brexit-kaoset med (trolig) en ny avstemming rundt Theresa Mays avtale enten på tirsdag eller onsdag. Blir også den nedstemt, går det mot utsettelse og fortsatt usikkerhet rundt hele utmeldingsprosessen», avslutter Olsen og Pausgaard Fisker.