Nytt Equinor-system er dårlig nytt for offshorerederiene

Antallet arbeidsdager for ankerhåndteringsfartøyene på riggflyttingsoppdrag kan halveres med et såkalt Rig Anchor Release-system som Equnior nå har tatt i bruk.

Markedet for ankerhåndteringsfartøy (AHTS) i Nordsjøen har vært særdeles tøft de siste årene med laber etterspørsel og stort utbud av kapasitet.Kun unntaksvis har det vært perioder med høy aktivitet og der tilhørende ratehopp.Nå har Equinor tatt i bruk et system som kan gjøre hverdagen enda tøffere for rederne i ankerhåndteringsmarkedet.«Equinor har begynt å bruke Rig Anchor Release (RAR)-systemet i forankringslinene, noe som gjør riggen i stand til å koble seg fra forankringen bare ved å trykke på en knapp», skriver skipsmeglerhuset Westshore Shipbrokers i en oppdatering.Dermed kobler riggen seg fra selv og flytter til sin neste posisjon ved hjelp av egen motorkraft, og kobler seg til det nye ankersystemet som er forhåndslagt, med støtte fra to eller fire ankerhåndterere, ifølge meglerhuset.En av ankerhåndtererne seiler så tilbake igjen og plukker opp det forlatte ankersystemet. Bruken av RAR-systemet halverer antallet AHTS-dager som er nødvendig ved et riggflytt «og gjør det enda vanskeligere å opprettholde en høy utnyttelse av AHTS-flåten», skriver Westshore.Fredag ligger utnyttelsesgraden for AHTS-er i Nordsjøens spotmarked på 45 prosent.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også